Uw aandacht waard

Vanaf 1 oktober 2015 gelden nieuwe openingsdagen. We zijn open op dinsdag en vrijdag.
Daarbuiten kunt u de studiezaal op afspraak bezoeken voor het raadplegen van orginele stukken. 

Westfriezen bij de notaris

Al honderden jaren lang zijn notarissen actief in Westfriesland. In hun akten bevinden zich talrijke bijzonderheden over het leven van onze voorouders. Het oude notariële archief wordt vooral door onderzoekers en gevorderde genealogen geraadpleegd. Om meer mensen kennis te laten maken met deze interessante en uitgebreide bron, besteden wij op onze website aandacht aan enkele in het oog springende akten.

 

Een verbroken belofte

Trijn Joris en Jan Frederijcksz. hadden trouwbeloften uitgewisseld. Trouwbeloften werden in de zeventiende en achttiende eeuw uitgewisseld tussen man en vrouw voordat het huwelijk werd afgekondigd in de kerk of stadhuis. Pas na drie openbare afkondigingen in de kerk of stadhuis kon er worden getrouwd.

Lees meer...

Mishandeling en vernieling

De pachter van het water in het Grootslag en zijn vrouw woonden in Munnikij te Andijk. In oktober 1670 kregen zij vier mannen over de vloer. Een van hen was zojuist teruggekeerd uit Oost-Indië. De gasten aten veel en dronken nog meer. Onder invloed van de drank liep het vervolgens uit de hand in het huis van de pachter en zijn vrouw.

Lees meer...

Een stukje graslant

Eind juli 1726 overleed Jan Maartensz. Zijp, burgemeester te Twisk. Zijn vrouw, Neeltje Klaas, hertrouwde in januari 1727. Maar de nalatenschap van Jan Zijp was nog niet helemaal verdeeld. Daarom verschenen in april 1727 voor de notaris van Twisk de erfgenamen van Jan Zijp. Dit waren de broer van Jan Zijp, Kornelis Maartensz. Poulus, en de nieuwe man van zijn Neeltje Klaas, Adriaan van der Hoeve.

Lees meer...

De dansende dienaar

De kermis van Lutjebroek is een jaarlijks terugkerende feestelijke gebeurtenis. En de kermis wordt al een aantal eeuwen gevierd. Zo ging in 1754 tijdens de kermis Sijmon Dirksz. wat drinken en dansen in herberg de Paus van Romen. Het lijkt erop dat Sijmon niet in een hele goede bui was. Tijdens het dansen was hij aan het ruzie zoeken en uiteindelijk krijgt hij het ook aan de stok met een aantal andere kermisgangers.

Lees meer...

Een snood plan

Jan Wagemaker legde in juli 1809 een verklaring af voor de notaris van Stede Westwoud, Jan zelf woonde in Westerblokker. Jan verklaarde dat hij ergens in maart of april 1806 ‘zonder echter precyse tijds bepaling te willen zijn achterhaald’ Jacob Brander tegenkwam. Jacob woonde ook in Westerblokker. De twee raakten aan de praat. En Jacob vertelde Jan dat hij binnenkort op reis zou gaan naar Friesland. Hierna probeerde hij Jan te betrekken bij een plannetje met als doel een herberg in handen te krijgen. Jacob wilde de herberg voor een ‘zeer geringen prijs’ overnemen, maar hiervoor moest Jan wel de herbergier bewerken.

Lees meer...

 

de-notaris2

 

de-notaris

 

de-notaris3