Agenda

<< Juli 2016 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
De studiezaal is open op dinsdag en vrijdag van 9.00-17.00 uur. 

Aanvragen van originele stukken kan tot 16.30 uur.

Voor aanvragen van originele stukken buiten onze openingsdagen kunt u een bezoek op afspraak maken.

 

In onze schatkist: toneel in Hensbroek

23 juli 2015

In gemeente-archieven vind je over het algemeen weinig over wat “men” in het verleden vond of dacht. Als je bedenkt dat we in de loop der jaren over verschillende zaken totaal anders zijn gaan denken, is het leuk eens een archiefstuk te bekijken dat iets zegt over de mores van zo’n vijftig jaar geleden. In 1958 krijgt burgemeester J.P. Straathof van Hensbroek het toneelstuk “Moeders en zonen” van Hanno van Wagenvoorde ter beoordeling voorgelegd. 

Lees meer...

Opnames Verborgen Verleden

22 juli 2016

 

Vandaag waren er opnames op de studiezaal van het Westfries Archief voor het NPO-programma Verborgen Verleden. In Verborgen Verleden gaan bekende deelnemers op zoek naar hun familiegeschiedenis. Dit levert spannende en verrassende verhalen op.

Herman Finkers Verborgen verleden

Archivaris Jan de Bruin wist een aantal mooie onthullingen te doen over de familiegeschiedenis van Herman Finkers. Maar hoe is deze rasechte Twentenaar via zijn stamboom in Westfriesland terecht gekomen? Het antwoord hoort u in de uitzending, voorjaar 2017.

 

Aanwinsten tweede kwartaal 2016

20 juli 2016

In het eerste kwartaal van 2016 zijn diverse nieuwe aanwinsten toegankelijk gemaakt. De toegangen op deze archieven zijn inmiddels beschikbaar op onze website.

Het gaat om de volgende archieven: 

Lees meer...

In onze schatkist: nagetekende kunst

15 juli 2016

Begin 2016 ontdekte Peter Swart op een oude kaart de plek waar een oorlogsschip uit Medemblik was vergaan in 1715. Zeer waarschijnlijk gaat het om een schip van de Admiraliteit van Westfriesland wat in 1708 in Medemblik werd gebouwd: Huis te Warmelo. Lees in dit nieuwsbericht meer over deze ontdekking.

Bij de nieuwsberichten over de ontdekking werd een tekening uit de collectie van het Westfries Archief meegestuurd. Een tekening van een oorlogsschip uit 1743. De tekenaar is bekend.

Lees meer...

Een dijk van een congres

7 juli 2016

Dijken, dammen en duikers. Archeologie van de waterbeheersing in Middeleeuws Nederland.

Dijken behoren bij de identiteit van Nederland. Toch hebben ze in het oudheidkundig bodemonderzoek altijd veel minder aandacht gehad dan de vergelijkbare terpen, wierden en vliedbergen. Daarin is de laatste vijftien jaar gelukkig verandering gekomen. Zo is de oorsprong van de waterstaatstechniek van de vroegste geschreven bronnen (begin twaalfde eeuw) verlegd naar de Romeinse tijd: bij Vlaardingen is een houten klepduiker opgedoken uit de eerste eeuw en bij Serooskerke op Walcheren is een tweetal dijken blootgelegd uit omstreeks 200 n.C. Ook de onderwaterarcheologie is in toenemende mate alert geworden op verdronken havenwerken en bijbehorende dammen en dijken. Tenslotte heeft dijkverzwaring in het kader van de nieuwe Deltanormen een stimulans gegeven tot archeologisch onderzoek in historische dijktracé’s. De verzwaring van de Westfriese Omringdijk tussen Hoorn en Enkhuizen (2007-2013) vormde aanleiding tot een grootscheeps onderzoek door archeologen en historici naar de opbouw van de huidige dijk, zijn voorgangers en de sporen van leven, werken en sterven op en rond de dijk. De resultaten van dit onderzoek zijn op 24 juni 2016 gepresenteerd in de vorm van een kloeke publicatie en een zeer boeiend en gevarieerd congres.

Lees meer...