Agenda

<< April 2024 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
 

Medemblikker oorlogsschip in tv-programma De Reünie

5 december 2016

In maart 2016 maakte de gemeente Medemblik de vondst van het oorlogsschip Huis te Warmelo bekend. Het fregat verliet in 1715 de haven van Medemblik voor een missie naar het Oostzeegebied, een missie waarvan het niet terugkeerde. Door een noodlottig ongeval ging het schip verloren en liet een groot deel van de bemanning het leven.

Naar aanleiding van de vondst startte dit jaar een nieuw onderzoek. Het onderzoek vond grotendeels plaats in de Finse Golf waar duikers het goed geconserveerde scheepswrak documenteerden. Daarnaast zijn archieven in Nederland en Engeland geraadpleegd. Door dit archiefonderzoek is een beter beeld ontstaan van de omstandigheden waarin het ongeval heeft plaatsgevonden. Ook zijn vermeldingen van opvarenden en nabestaanden verzameld.

reunie 1

 

Sporen in het Westfries Archief

Van de 200 opvarenden kwamen er 38 uit Medemblik. De bemanningslijst laat zien dat zij belangrijke posities bekleedden. Zo waren twee luitenants uit Medemblik afkomstig, evenals de eerste schipper, de eerste schrijver, de eerste konstabel en de scheepskok. Maar ook onder de matrozen en scheepsjongens bevonden zich Medemblikkers. Van een aantal opvarenden uit de Radboudveste zijn in het Westfries Archief sporen gevonden.

Scheepskok Gerrit Hendriksz Kes staat vermeld in de doop- en trouwboeken van Medemblik. Gerrit was afkomstig uit Hoorn en trouwde in 1714 met Maartje Jans uit Medemblik. Op 11 augustus 1715 werd hun enig bekende kind gedoopt. Op deze datum lag het fregat Huis te Warmelo voor de kust van het tegenwoordig Russische eiland Gogland.

Matroos Jan Stek liet bij vertrek eveneens een zwangere vrouw achter. Zijn kind werd gedoopt op 25 augustus 1715, de dag waarop het Medemblikker oorlogsschip in Finse wateren verging.

De impact van het ongeluk in Medemblik laat zich raden. Naast het verdriet van een omgekomen man, vader of zoon, verloren gezinnen een kostwinner. Zeker drie verwanten deden vanaf oktober 1715 een beroep op de kas van de aalmoezeniersvoogden. Onder hen de dochter van eerste konstabel Jacob van Petten. In de boeken van de aalmoezeniersvoogden staat ook de naam van Trijn Aris, de vrouw van Jan Stek.

 

reunie 2

 

Tv-programma De Reünie

De vondst van het Medemblikker oorlogsschip in de Finse Golf heeft veel aandacht in de media gekregen. In oktober wijdde het actualiteitenprogramma EenVandaag er nog een item aan.

Op 4 december kwam ontdekker Peter Swart aan het woord in het tv-programma De Reünie. In de uitzending stond klas 5 VWO uit 1985 van RSG Wiringherlant (Wieringerwerf) centraal. Of het verhaal over het oorlogsschip de oude klasgenoten van Peter aansprak, kunt u hierin zien. Voor het populaire programma zijn opnames gemaakt in Helsinki, Medemblik en in het Westfries Archief.

De aflevering kunt u hier bekijken. 

 

reunie 3

 

Wilt u meer weten over de ontdekking en geschiedenis van het Medemblikker oorlogsschip dan kunt u hier de brochure ‘Yes, we have found your ship’ downloaden.

chat loading...