Agenda

<< April 2024 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
 

VOC-tentoonstelling in het Nationaal Archief

7 maart 2017

Op donderdag 23 februari ging in het Nationaal Archief in Den Haag een prachtige tentoonstelling van start: De wereld van de VOC. De tentoonstelling is te zien tot 7 januari 2018.

Voorafgaand aan de opening vertelde minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het historische belang van het VOC-archief en de recente digitalisering van deze archieven. Aansluitend hielden de burgemeesters Nieuwenburg (Hoorn), Van der Laan (Amsterdam), Van Bijsterveldt (Delft), Bergmann (Middelburg) en Aboutaleb (Rotterdam) en loco-burgemeester Olierook (Enkhuizen) een korte pitch over de VOC-geschiedenis in hun stad. Daarna gaven zij met een ferme gongslag het officiële startschot voor de tentoonstelling.

VOC-tentoonstelling
V.l.n.r.: loco-burgemeester Olierook (Enkhuizen), minister Bussemaker, burgemeester Bergmann (Middelburg) en burgemeester Nieuwenburg (Hoorn) na het verrichten van de openingshandeling.

De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) heeft bijna tweehonderd jaar bestaan, vanaf de oprichting in 1602 tot aan 1798. Het archief van de VOC wordt al jaren gebruikt door onderzoekers uit binnen- en buitenland. Een deel van de topstukken uit dit bijzondere archief staat nu centraal in de tentoonstelling De wereld van de VOC. De bezoeker gaat op ontdekkingsreis langs bijzondere kaarten, scheepsjournalen, brieven en tekeningen uit 200 jaar geschiedenis van wat de eerste multinational in de wereldgeschiedenis wordt genoemd. Tegenover het succesverhaal staan ook verhalen over roof, geweld, gruwelijkheden en onderdrukking. Geuren en geluiden begeleiden de bezoekers langs verschillende VOC-locaties in de Oost: Kaap de Goede Hoop, Midden-Oosten, Ceylon, India, Batavia/Indië, Japan, China en Formosa. Digitale presentaties geven een extra dimensie geven aan het bezoek.

Op de honderden VOC-schepen die Nederland verlieten, voeren zo’n miljoen opvarenden mee. Veel Nederlanders  hebben dan ook een voorouder die in dienst is geweest van de Compagnie. Het Nationaal Archief heeft voor de tentoonstelling tien van deze nakomelingen geïnterviewd over hun voorouders en hen gevraagd wat het VOC-verleden nu voor hen betekent. Korte filmpjes van een nakomeling van medeoprichter van de VOC Willem van Loon en nakomelingen van een “Kaapse” slaaf, die later in Enkhuizen zou opduiken als Cornelis Valentijn. Veel van zijn nakomelingen wonen nog altijd in Westfriesland. Zijn verhaal, geschreven door onze collega Jan de Bruin, staat ook in Het Grote VOC Boek dat bij de tentoonstelling is verschenen.
Het-Grote-VOC-Boek

Het Grote VOC boek is uitgegeven door WBooks en is verkrijgbaar voor € 29,90.

chat loading...