Nieuwsbrief Westfriezen Geregistreerd (februari 2018)

Bijna driekwart gereed
Terwijl we dit bericht schrijven is ongeveer 74% van het project ingevoerd en gecontroleerd. Nog ruim 25% te gaan. Langzaam kijken we uit naar de laatste registers.
De lastige scans van Enkhuizen zijn klaar. Medemblik en Hoorn zullen ook snel worden afgerond. Het waren mooie registers, maar vaak moeilijk leesbaar door de doorhalingen.De nieuwe registers van Hoorn staan klaar, deze startten rond 1900. Er staan nog 200 lastige scans van Medemblik open en daarna start de nieuwe serie. In totaal moeten we nog 5000 scans invoeren waarna we kunnen beginnen met de tweede fase van het project. We zijn benieuwd!

Opmerkelijk
Een aantal maanden geleden hebben we een oproep gedaan onder berichten op de projectpagina en gevraagd naar opvallende beroepen. Er kwamen veel reacties. Hieronder een kleine greep uit de gevonden bijzondere beroepen:

  • Hofmeester
  • Telegraafmaker
  • Melkslijter
  • Lettergieter
  • Zadelmaker
  • Stadsvroedvrouw
  • Rijtuigpoetser bij de treinen 
  • Water- en vuurverkoopster

Als tip gaf één van de deelnemers de website www.beroepenvantoen.nl, hierop zijn veel oude en vergeten beroepen met uitleg terug te vinden. Zo blijkt dat een drolster niets te maken had met uitwerpselen, maar dat zij een arbeidster was die werkte achter een verdeelstoel of drolmachine. Dit werktuig werd bij het spinnen gebruikt.

De puzzel
Eind januari begonnen we met een nieuwe uitdaging: de puzzel van Blokker. Het bevolkingsregister van Blokker was losbladig en in de loop der tijd waren de pagina’s door elkaar gegaan. Hierdoor klopte op de scan het linkerdeel niet altijd bij het rechterdeel. We begonnen met het invoeren van het register van Blokker in Westfriezen Geregistreerd. Dit werd al snel afgerond. Daarna kwam het moeilijkste gedeelte: controleren of de linker- en rechterpagina bij elkaar hoorde. Tijdens de inloopochtend van 9 februari was een groep deelnemers druk bezig met het doornemen van de scans. Het was nog een hele puzzel: hoort links nu wel of niet bij rechts? De puzzel is nog niet af, de volgende inloopochtend gaan we verder puzzelen. Lijkt het je leuk om te helpen? Kom gerust langs!

Inloopochtenden
Elke tweede vrijdag van de maand is er een inloopochtend op het Westfries Archief in Hoorn voor alle deelnemers aan het project Westfriezen Geregistreerd. Een leuk moment om andere deelnemers te ontmoeten en vragen te stellen aan de projectleiding. Iedereen is van harte welkom! Vergeet niet een laptop mee te nemen. Graag aanmelden van tevoren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken." target="_blank" title="e-mail">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De eerstvolgende inloopochtend is op vrijdag 9 maart vanaf 09.30 uur. We gaan dan verder werken aan de puzzel. Op vrijdag 13 april is de daaropvolgende inloopochtend.

Het Westfries Archief (Blauwe Berg 5 C in Hoorn) is goed bereikbaar met de auto. Met de trein reist u gemakkelijk naar Hoorn. Vanaf het station is het nog een klein kwartiertje lopen. Voor meer informatie klik hier: route WFA.

 

logo-VH

 

de-notaris2

chat loading...