Ga naar content
Uw zoekacties: Oud archief stad Enkhuizen
0120 Oud archief stad Enkhuizen
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Voorrede
-
Inventaris
21. Handel en scheepvaart
102 Kennisgeving van Philips de Schoone aan zijn eerste deurwaarder of sergeant van wapenen, betreffende een Friese ruiterknecht wiens twee Friese gevangenen in de stad Enkhuizen door enkele andere Friezen zijn bevrijd waarna ze zijn ontvlucht. Dat daarop heeft deze ruiter met medeweten van heer Wilbolt van Schaunborch en andere afgevaardigden van de neef van de graaf de heer van Sassen die op dat moment in Sneek waren, drie eenvoudige poorters van Enkhuizen die met hun schip in Sneek waren om handel te drijven hebben gearresteerd, in het gevang hebben gegooid, gepijnigd en hun botten hebben gebroken alsof het dieven of moordenaars waren. Dat deze drie Enkhuizer poorters niet vrijgelaten werden, doch voor hen hun losgeld werd geëist van 200 gouden Rijnse guldens, hoewel het goed van de twee oorspronkelijke Friese gevangenen geen 50 Rijnse guldens waard was. Dat uiteindelijk de burgemeesters, raad en schepenen van Enkhuizen niet anders konden dan het losgeld betalen om hun poorters vrij te krijgen. Philips draagt zijn deurwaarder op om van heer Wilbolt, zijn knechten en ruiters alsook van de ingezetenen van de stad Sneek de 200 gouden Rijnse guldens terug te vorderen. En als zij in gebreke blijven hen te dagen voor de stadhouder en de raad van Holland. Opgemaakt te Brussel, 11 december 1498
0120 Oud archief stad Enkhuizen
Inventaris
21. Handel en scheepvaart
102
Kennisgeving van Philips de Schoone aan zijn eerste deurwaarder of sergeant van wapenen, betreffende een Friese ruiterknecht wiens twee Friese gevangenen in de stad Enkhuizen door enkele andere Friezen zijn bevrijd waarna ze zijn ontvlucht. Dat daarop heeft deze ruiter met medeweten van heer Wilbolt van Schaunborch en andere afgevaardigden van de neef van de graaf de heer van Sassen die op dat moment in Sneek waren, drie eenvoudige poorters van Enkhuizen die met hun schip in Sneek waren om handel te drijven hebben gearresteerd, in het gevang hebben gegooid, gepijnigd en hun botten hebben gebroken alsof het dieven of moordenaars waren. Dat deze drie Enkhuizer poorters niet vrijgelaten werden, doch voor hen hun losgeld werd geëist van 200 gouden Rijnse guldens, hoewel het goed van de twee oorspronkelijke Friese gevangenen geen 50 Rijnse guldens waard was. Dat uiteindelijk de burgemeesters, raad en schepenen van Enkhuizen niet anders konden dan het losgeld betalen om hun poorters vrij te krijgen. Philips draagt zijn deurwaarder op om van heer Wilbolt, zijn knechten en ruiters alsook van de ingezetenen van de stad Sneek de 200 gouden Rijnse guldens terug te vorderen. En als zij in gebreke blijven hen te dagen voor de stadhouder en de raad van Holland. Opgemaakt te Brussel, 11 december 1498
Omvang:
1 charter en 1 stuk
NB:
Met zegel van Philips van Bourgondië in rode was.
Oude Orde:
365
bergnr:
102
Trefwoorden:

Kenmerken

Datering:
1353-1815 (1872)
Plaats:
Enkhuizen
Soort archief:
overheid
Omvang:
89500 mm
Openbaar:
geheel
Auteur:
C.J. Gonnet (1892, 1894), aangevuld door L. Hoogeveen (1974)