Agenda

<< Februari 2019 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
252627   
 
De studiezaal is open op dinsdag en vrijdag van 9.00-17.00 uur. 

Aanvragen van originele stukken kan tot 16.30 uur.

Gereserveerde stukken kunnen ook op maandag, woensdag en donderdag worden opgevraagd bij onze receptie, zodat u de stukken kunt inzien op onze studiezaal. Meer uitleg over het aanvragen van stukken vindt u hier.

foto gebouw

NGV-lezing: Heksenverbranding

Wanneer:
21-03-2019
19:30 u - 21:30 u
Categorie:
Lezingen
Omschrijving:

De heer Dick Weststrate geeft op donderdag 21 maart de lezing Heksenverbranding. De lezing start om 19.30 uur en is georganiseerd door de NGV Oostelijk Westfriesland. Lezingen van de NGV Oostelijk Westfriesland worden gehouden bij het Westfries Archief.


Heksenverbranding
Heksenvervolging en Heksenprocessen De heksenvervolging heeft tussen circa 1450 en 1750 grote delen van Europa in haar greep gehad en vele tienduizenden slachtoffers geëist. De meeste schattingen lopen uiteen van 30.000 tot 60.000 geëxecuteerden waarvan ongeveer 80% vrouwen. De meeste van die vrouwen waren ouder (meestal rond de 60), zeer arm, alleenstaand en machteloos. In de Tachtigjarige Oorlog had het stadje 's-Heerenberg erg te lijden onder afwisselend de Spaanse en de Staatse troepen. De plaats werd verschillende malen geplunderd. Het was ook de tijd van de pest, die zorgde voor veel slachtoffers. Ook heksenvervolging kwam in deze periode nog voor.

Mechteld ten Ham leefde in deze onrustige tijd een teruggetrokken bestaan. Ze stond bekend om haar uitspraken over de toekomst en de gezondheid van personen in haar omgeving. Mensen die daarin geloofden, zeiden dat ze het boze oog bezat.

Heksenproces
Mechteld was wanhopig geworden omdat ze beschuldigd werd van hekserij. Vermeende heksen werden in die tijd gezien als oorzaak van veel ellende en onheil. Om zich te zuiveren van alle blaam verzocht ze de Berghse magistraten om een gerechtelijke uitspraak. Ze was ervan overtuigd dat dan bewezen zou worden dat ze geen heks was. De beschuldigingen zou ze bij een eerlijk proces kunnen weerleggen. Ze hoopte ook op de steun van de graaf en de magistraten. Standvastig bleef Mechteld verzoeken om een proces, hoewel sommige bestuurders haar adviseerden het niet zover te laten komen. Het proces kwam ten slotte op gang, met noodlottige afloop. Een voorvader van de spreker, Johan van Westhaven lid van de magistraat, was mede verantwoordelijk voor de uitkomst van het proces.

De lezing geeft inzicht in het verloop van het proces en de veroordeling die daarna werd uitgesproken.

Deze lezing is georganiseerd door de NGV. afd. Oostelijk West-Friesland.

Toegang is gratis voor leden NGV; Vrienden van het WFA betalen € 2,50; niet-leden betalen € 5,-

Locatie:
Westfries Archief
Straat:
Blauwe Berg 5c
Postcode:
1625 NT
Plaats:
Hoorn
Omschrijving:

De studiezaal is open op dinsdag en vrijdag van 9.00-17.00 uur. U kunt tot 16.30 uur stukken aanvragen.

Gereserveerde stukken kunnen ook op maandag, woensdag en donderdag worden opgevraagd bij onze receptie, zodat u de stukken kunt inzien op onze studiezaal. Op deze dagen kunnen geen extra stukken worden opgehaald uit het depot.

Raadpleeg onze website voor een routebeschrijving.