Agenda

<< September 2022 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
 

foto gebouw

Lezing en rondleiding Maand van de Geschiedenis

Wanneer:
07-10-2022
14:00 u - 15:30 u
Categorie:
Lezingen
Omschrijving:

Oktober is de maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland. Honderden musea, boekhandels, bibliotheken en erfgoedinstellingen organiseren activiteiten die aansluiten bij het thema ‘Wat een ramp!’. Het Westfries Archief doet ook mee. Kom langs voor een lezing, gevolgd door een uitgebreide rondleiding langs vijftien bijzondere stukken van een half millennium oud. Ook kinderen uit de bovenbouw van het basisonderwijs kunnen in het archief terecht. Aan de hand van oude brieven en kaarten voeren zij een spannende opdracht voor Willem van Oranje uit.

Alle activiteiten in het Westfries Archief staan in het teken van de Opstand in 1572. Op 1 april van dat jaar werd Den Briel ingenomen door de watergeuzen die, gesteund door Willem van Oranje, vochten tegen het Spaanse gezag. Al snel werd ook Westfriesland betrokken bij de Opstand. Enkhuizen sloot zich in mei 1572 als eerste aan bij de opstandelingen. Vlak daarna volgden de steden Hoorn en Medemblik.

Het jaar 1572 wordt gezien als het beginpunt van het ontstaan van Nederland zoals we dat nu kennen. Maar het was ook een heel onzeker jaar voor de mensen die toen leefden. In korte tijd veranderde er veel op religieus en bestuurlijk vlak. De Opstand zorgde voor spanningen, vluchtelingen en plunderingen. Voor velen, zeker in de dorpen, was 1572 een rampzalig jaar.

Enkhuizen vz

In de lezing wordt een beeld geschetst van de gebeurtenissen in 1572: wie waren de hoofrolspelers, waarom ontstond er een opstand en hoe zag Westfriesland eruit. Daarna wordt u rondgeleid door de depots. Aan de hand van 15 bijzondere archiefstukken bekijken we wat de opstand betekende voor de Westfriese steden en de dorpen. U zult zien hoe de burgers van Medemblik bewapend werden en wat de inwoners van Hoorn eigenlijk vonden van al die vreemde soldaten in de stad. U kunt zelf in oude stukken lezen wat er uit de kerk van Opmeer werd geplunderd en welke gouden en zilveren voorwerpen Wognum moest inleveren.

De lezing en rondleiding worden gegeven: 4, 7, 11, 14, 21, 25 en 28 oktober. Het programma start om 14.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur.
Wilt u deelnemen aan de lezing en rondleiding? Stuur dan een e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  
Vermeld daarin uw naam, de dag waarop u wilt komen en met hoeveel personen u komt.

Locatie:
Westfries Archief
Straat:
Blauwe Berg 5c
Postcode:
1625 NT
Plaats:
Hoorn
Omschrijving:

Onze studiezaal is van dinsdag tot en met vrijdag van 10:00 tot 17:00 open. Op woensdag en donderdag kunt u alleen op afspraak terecht. Uw gereserveerde stukken liggen dan voor u gereed ter inzage. Op dinsdag en vrijdag kunt u ook zonder afspraak terecht. Wij raden echter aan om archiefstukken van tevoren te reserveren, zodat uw bezoek voorbereid kan worden.

chat loading...