Tekeningen Romeyn de Hooghe

Het stadhuis van Enkhuizen wordt gerekend tot de mooiste Nederlandse stadhuizen uit de zeventiende eeuw. Door de classicistische zandstenen voorgevel en de achthoekige koepeltoren toont het gebouw gelijkenissen met het stadhuis van Amsterdam, nu het paleis op de Dam. Zowel de buitenkant als het rijke interieur is nog in oorspronkelijke staat. Bij de totstandkoming van het stadhuis in Enkhuizen waren gerenommeerde kunstenaars betrokken waaronder de Amsterdamse architect Steven Vennecool, beeldhouwer Pieter van der Plasse en prentkunstenaar-schilder Romeyn de Hooghe. 

Romeyn de Hooghe (1645-1708) werd relatief laat bij het project betrokken. In 1707, circa 18 jaar nadat het nieuwe stadhuis was opgeleverd, kreeg hij de opdracht om wandschilderingen voor de burgemeesterskamer te vervaardigen. Heel toepasselijk verbeeldt het werk van De Hooghe de macht en waardigheid van het burgemeestersambt. De kunstenaar liet zich door de klassieke oudheid inspireren en heeft de burgemeesters van Enkhuizen als Romeinse consuls weergegeven.

 Romeyn de Hooghe Website Jan

In het stadsarchief van Enkhuizen, dat door het Westfries Archief wordt beheerd, zijn diverse stukken over de werkzaamheden van Romeyn de Hooghe te vinden: rekeningen waarin de uitgaven staan verantwoord, correspondentie met de kunstenaar en zelfs de ontwerptekeningen voor de wandschilderingen. Deze prachtige tekeningen van Romeyn de Hooghe zijn topstukken in de collectie van het Westfries Archief.

Wilt u ze zien? Klik dan hier om de afbeeldingen te bekijken.

 

 

 

de schatkistrechts

 

de schatkist 2

chat loading...