Bommenwerpers neergestort

Tijdens de oorlogsjaren vlogen vele geallieerde vliegtuigen over Nederland, op weg naar Duitsland om daar doelen aan te vallen. Bewoners werden door de Duitse overheid verplicht om ’s avonds de huizen te verduisteren. Het Duitse afweergeschut probeerde de bommenwerpers neer te halen. Hierdoor, maar ook door ongelukken in de lucht, stortten bommenwerpers neer.

Hoorn
Op vrijdag 7 juli 1944 in de vroege ochtend vlogen vele honderden Amerikaanse bommenwerpers over Westfriesland richting het oosten. Maar in het luchtruim boven Hoorn ging het mis. Twee B17-bommenwerpers kwamen met elkaar in botsing en stortten neer. Van de twintig bemanningsleden kwamen er veertien om het leven, vijf werden er krijgsgevangen gemaakt en één bemanningslid wist te ontkomen. De ontsnapte vliegenier, Arthur Brown, werd na een zwerftocht van tien dagen opgevangen door de familie Commandeur in Venhuizen. Later werd hij naar Alkmaar gebracht waarna hij ontsnapte naar het bevrijde zuiden. De bommen in de vliegtuigen en de wrakstukken zorgden voor veel schade aan de grond. Een aantal huizen aan de Drieboomlaan en de Merensstraat werd verwoest. Hierbij viel één dode.

Westfriesland
In maart 1941 stortte een bommenwerper neer in de Gouwesloot, vlak bij Opperdoes. Vier bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. In mei 1941 gebeurde hetzelfde met een Engels vliegtuig bij Opmeer. Alle zeven inzittenden kwamen om het leven. Het vliegtuig boorde zich zo diep in de grond dat slechts één bemanningslid kon worden begraven. In de nacht van vijf op zes november 1944 stortte in het IJsselmeer bij Venhuizen een bommenwerper neer. Dit vliegtuig had ook een wapenzending bij zich voor het plaatselijke verzet. Met een bootje wisten enkele verzetslieden wat wapens te redden. De bemanningsleden van het vliegtuig overleefden de crash niet. Op 20 januari 1945 stortte bij Midwoud door motorpech een B-17 neer. Slechts een bemanningslid wist te ontkomen. Met hulp van het verzet bereikte hij uiteindelijk het bevrijdde zuiden. Ook stortten er vliegtuigen neer in onder andere Wognum, Berkhout en Zandwerven.

Geselecteerd uit onze collectie
1936 Gemeentebestuur Venhuizen augustus 1970-2005, inv. nr. 3933 (Berging van de op 4 november 1944 verongelukte Engelse bommenwerper Short Stirling Mark V LK195 in het IJsselmeer bij Venhuizen, 1990-1993)
1558 Ambacht van Westfriesland genaamd De Vier Noorder Koggen, college van hoofdingelanden van West-Friesland (Vier Noorder Koggen) en de NV Lokaal Spoorweg Maatschappij 'Hollands Noorderkwartier', inv. nr. 7450 (Stukken betreffende verkrijging van vergoeding voor aan de Hoornseweg te Wognum toegebrachte schade als gevolg van het neerstorten van een Engelse bommenwerper, 1943-1944, 1947, 1951-1952)
1049 Gemeentebestuur Spanbroek 1817-1959, inv. nr. 1024 (Dossier inzake de kosten van werkzaamheden bij de berging van een neergestorte Engelse bommenwerper te Zandwerven, 1944)

 

Vliegtuigen die voedsel droppen vliegen laag over Hoorn heen, 2 en 3 mei 1945.

De vernieling op de Drieboomlaan, begin Tyrasstraat, in Hoorn door het neerstorten van de bommenwerpers.

Het publiek bekijkt de wrakstukken van de neergestorte bommenwerper aan het Pelmolenpad in Hoorn.

chat loading...