Openingstijden

Het Westfries Archief is open van 10-17 uur.
Op woensdag en donderdag kunt u alleen op afspraak terecht. Uw gereserveerde stukken liggen dan voor u gereed ter inzage.
Op dinsdag en vrijdag kunt u ook zonder afspraak terecht. Wij raden echter aan om stukken van tevoren te reserveren, zodat uw bezoek voorbereid kan worden.

 

Volg de voetstappen

In het Westfries Archief zijn vele verhalen over onze voorouders te vinden. Enkele verhalen zijn letterlijk terug te vinden in de straten van onze dorpen en steden. Met behulp van coördinaten, apps en een smartphone kunt u de geschiedenis benaderen in een modern jasje. Volg de voetstappen van onze voorouders met geocaching, Street Museum NL of QR!

Geocaching
Geocaching is een moderne manier van schatzoeken. Met behulp van een GPS-ontvanger gaan geocachers op zoek naar een verborgen aanwijzing of een object, waarvan alleen de gps-coördinaten bekend zijn. Het is een actieve hobby die steeds meer in opkomst is. Het Westfries Archief heeft in 2010 de geocacheserie “Uit het leven van een…” uitgezet. Het leven van de gewone West-Friezen staat hierin centraal. In iedere gemeente is een route uitgezet. Volg de voetstappen van een weeskind uit Grootebroek of die van een landmeter in de Wogmeer en probeer de eindschatten te vinden.

De verhalen en opdrachten zijn te vinden op www.geocaching.com. Naast een geocache-account heeft u een (smartphone met) GPS-ontvanger nodig. 

Street Museum NL
Meer dan 1.000 straatbeelden uit collecties van Noord-Hollandse erfgoedinstellingen zijn op te vragen via de Street Museum NL app. Deze app voor smartphones toont oude foto’s in de straten van nu. De camera van een smartphone moet allereerst op een historische plek worden gericht, daarna herkent Street Museum het straatbeeld en toont de afbeelding van vroeger in het beeld van nu. Zoek de voetstappen van de fotograaf om de ideale kijkplek te vinden zodat de historische foto over het tegenwoordige beeld valt

Wilt u meer weten? De streetmuseum-app is gratis en te downloaden via de App Store voor iPhone of de Play Store voor Android toestellen. De streetmuseum-app is ontwikkeld naar een idee van het Noord-Hollands Archief in samenwerking met Oneindig Noord-Holland. Oneindig Noord-Holland is een initiatief van Provincie Noord-Holland.

QR-codes
In de binnenstad van Hoorn zijn 23 stoeptegels te vinden met daarop een QR-code. QR staat voor Quick Response. Achter deze code zit een verhaal uit de historie van Hoorn. In samenwerking met de gemeente Hoorn, het Westfries Museum en Oneindig Noord-Holland zijn enkele bijzondere monumenten of locaties voorzien van een QR-code. Enkele locaties zijn gekoppeld aan historische routes die via www.onh.nl beschikbaar zijn gesteld, zoals de Taartarrestroute.

Om de verhalen bij de gebouwen te lezen is een mobiele telefoon nodig met een camera en toegang tot internet. Een app kan de QR-code, een soort barcode, lezen en geeft direct toegang tot de website met de achterliggende informatie.

 

geocaching

 

streetmuseum

 

QR

chat loading...