Agenda

<< Juni 2018 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
 
De studiezaal is open op dinsdag en vrijdag van 9.00-17.00 uur. 

Aanvragen van originele stukken kan tot 16.30 uur.

Voor aanvragen van originele stukken buiten onze openingsdagen kunt u een bezoek op afspraak maken.

Nieuwsbrief Westfriezen Geregistreerd (september 2017)

21 september 2017

De zomer is weer voorbij en de herfst doet zijn intrede. Regenachtig weer is goed weer om wat invoer- of controlewerk voor Westfriezen Geregistreerd te doen. En dat merken we. Al meer dan 20% van de scans zijn ingevoerd en gecontroleerd. Dat betekent dat bijna 30.000 scans al dubbel zijn ingevoerd! In augustus werden 63 indexen afgerond. Bezoekers op de website van het Westfries Archief kunnen nu al zoeken in meer dan 118.000 namen uit de bevolkingsregisters.

Punten inwisselen
Tijdens het invoeren en controleren in VeleHanden ontvangt u punten. De punten die u bij ons project hebt verdiend kunt u inwisselen voor een aantal leuke cadeaus. Hier vindt u overzicht. Onlangs zijn er twee nieuwe boeken toegevoegd: Bethlehem in de Bangert van archeoloog Christiaan Schrickx en Dwars door de dijk onder redactie van Michiel Bartels. Het eerste boek is een historische en archeologische studie naar de ontwikkeling van een vrouwenklooster nabij Hoorn vanaf 1475. Het tweede boek is een vierdelig werk (in een mooie cassette) over de monumentale Westfriese Omringdijk, de eeuwenlange geschiedenis van deze dijk wordt in dit werk belicht door een team specialisten.

Wilt u uw punten inwisselen dan kunt u bij het overzicht van de beschikbare cadeaus onderaan een formulier invullen met uw gegevens. Hier wordt ook om een coupon-code gevraagd. Deze code kunt u aanmaken op velehanden.nl. Klik hiervoor op 'mijn profiel' en vervolgens op 'punten' klik daarna op 'meer' achter Westfriezen Geregistreerd. U kunt vervolgens hier een coupon aanmaken. Het benodigde aantal punten staat op het overzichtslijstje.

Maand van de Geschiedenis
logo MvdG

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland. Het thema dit jaar is geluk. Tijdens de Maand van de Geschiedenis organiseert het Westfries Archief een speciaal programma. Op vrijdag 6, 13, 20 en 27 oktober kunt u op het archief een lezing en een rondleiding bijwonen over geluk door de eeuwen heen. Het programma begint om 14.00 uur. U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van de gewenste datum, aantal personen, uw naam en contactgegevens. 

Tijdens de Maand van de Geschiedenis organiseren we ook een speciale VeleHanden-uitdaging. Het doel is om binnen een maand tijd met elkaar een hele reeks scans in te voeren en te controleren. Uiteraard zijn dit bijzondere scans.... Houdt de berichtenpagina in de gaten, binnenkort hoort u meer over de uitdaging!

Opmerkelijke verhalen
Deelnemers komen tijdens het invoeren of controleren soms bijzondere dingen tegen. Deze kunt u melden met de knop 'opmerkelijk'.

We ontvangen veel vragen over plaatsnamen. Deze standaardiseren we naar de hedendaagse spelling. Dit maakt het doorzoeken van de index voor onderzoekers gemakkelijker. Vaak kunt u de juiste spelling van een plaatsnaam eenvoudig terugvinden in de atlas of via Google Maps. Maar soms lukt dat niet, neem dan letterlijk over wat op de scan staat. Uiteraard kunt u ook verder op onderzoek uitgaan om de plaatsnaam te achterhalen. Dat is wat één van de invoerders heeft gedaan toen hij de plaatsnaam Wendau tegenkwam. In het bevolkingsregister van Hoogkarspel (1840-1849) staat Juliana Maria Drillinger ingeschreven. Volgens het register werd zij in 1803 geboren in Windau Polen. Windau is de Duiste naam van Ventspils. Een stad in Letland aan de kust van de Oostzee, het is een oude Hanze-stad en nog steeds een belangrijke haven.

In de registers komen soms ook bekende namen voor. Zoals Adrianus Cyriacus Bleijs, een bekende architect uit Hoorn. Hij werd geboren in Hoorn in 1842. In 1859 vertrok hij naar Roermond waar hij in de leer ging bij de bekende architect Pierre Cuypers. In 1861 startte hij met een opleiding bouwkunde in Antwerpen, hij was de beste van zijn opleiding en studeerde af in 1864. Daarna vestigde hij zich als architect in Hoorn. Hij trouwde en kreeg tien kinderen. In Hoorn ontwierp hij vele bekende gebouwen, waaronder de Cyriacus- en Franciscuskerk en de voorgevel voor de pastorie. Ook ontwierp hij vele nieuwe voorgevels voor winkels en herenhuizen. De stempel die Bleijs op die manier op de stad drukte is nog steeds zichtbaar. Bleijs werd een bekende architect. In 1880 vertrok hij met zijn gezin naar Amsterdam. Hier ontwierp hij onder andere de St. Nicolaaskerk en het Onze Lieve Vrouwegasthuis. Bleijs overleed in Kerkdriel in 1912.

Inloopochtenden
De eerstvolgende inloopochtenden zijn op vrijdag 13 oktober en vrijdag 10 november van 09.30 uur tot 13.00 uur. Alle deelnemers van het project Westfriezen Geregistreerd zijn van harte uitgenodigd om op het Westfries Archief elkaar te ontmoeten en samen in te voeren of te controleren. Sanne of Tamara is aanwezig om vragen te beantwoorden en instructies te geven. Graag van tevoren aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vergeet niet uw laptop mee te nemen. Het Westfries Archief is met de auto en het openbaar vervoer goed bereikbaar. Klik hier voor de routekaart.