Agenda

<< Juni 2018 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
 
De studiezaal is open op dinsdag en vrijdag van 9.00-17.00 uur. 

Aanvragen van originele stukken kan tot 16.30 uur.

Voor aanvragen van originele stukken buiten onze openingsdagen kunt u een bezoek op afspraak maken.

Terugblik Maand van de Geschiedenis

13 november 2017

Tijdens de Maand van de Geschiedenis organiseerden wij een aantal lezingen met rondleiding en daagden wij deelnemers van VeleHanden uit met onze Uitdaging. Een terugblik.

Iedere vrijdagmiddag konden geinteresseerden zich aanmelden voor een lezingen met rondleiding rondom het thema Geluk. Van de geboorte van een kind tot het sluiten van een huwelijk: gelukkige hoogtepunten in een mensenleven. Maar geluk gaat vaak hand in hand met ongeluk. Door de hoge kindersterfte in voorgaande eeuwen was het niet ongewoon dat een geboorte snel werd gevolgd door een begrafenis. Huwelijken waren bindend en scheiden was alleen mogelijk bij overspel en kwaadwillige verlating (wanneer de echtgenoot met de noorderzon vertrok). Wat ooit begon met een mooie bruiloft kon uiteindelijk uitlopen op een ongelukkig huwelijk.

Nog veel meer voorbeelden over geluk en ongeluk hoorden en zagen deelnemers tijdens de lezing en rondleiding. Zoals  de loterijbriefjes van een loterij in Grootbroek. Een grote brand in 1681 en 1694 die vele huizen verwoestte. Om de herbouw van het dorp te kunnen betalen werd een loterij georganiseerd. De winnaars van de loterij ontvingen prachtige luxe goederen, zoals zilveren lepels, oliekannen en mosterdpotten. De gedupeerde inwoners ontvingen na de loterij een som geld om hun huizen weer op te bouwen.

Dit jaar ontvingen wij zo veel aanmeldingen dat we een extra lezing hielden op dinsdag 24 oktober. De foto's van alle bijeenkomsten kunt u raadplegen in ons album.

MvdG4

Op het platform VeleHanden daagden wij onze deelnemers uit om de 20.000 dienstbodenkaartjes uit onze collectie te indexeren binnen een maand. De deelnemers leverden een geweldige prestatie en tikte de een na de andere scan weg. In iets meer dan een week waren alle scans tweemaal ingevoerd en binnen twee weken waren alle scans ook gecontroleerd. Het werk van alle deelnemers bleef niet onopgemerkt met een groot artikel in het Noord-Hollands dagblad op 14 oktober 2017.

De uitdaging