Agenda

<< Juni 2018 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
 
De studiezaal is open op dinsdag en vrijdag van 9.00-17.00 uur. 

Aanvragen van originele stukken kan tot 16.30 uur.

Voor aanvragen van originele stukken buiten onze openingsdagen kunt u een bezoek op afspraak maken.

Tussenbalans leer- en proeftuin e-depot

15 december 2017

Na een jaar lang leren en experimenteren rond een toekomstige e-depotvoorziening is op 12 december de tussenbalans opgemaakt. In het Westfries Archief bedankte Michiel Pijl, burgemeester van Drechterland en voorzitter van het dagelijks bestuur van het WFA, de regionale projectdeelnemers voor hun enorme inzet. Dankzij het vele werk heeft de leer- en proeftuin e-depot veel nieuwe inzichten opgeleverd.

edepot1

Opbrengsten
Aan de hand van drie processen heeft de gemeente Medemblik geëxperimenteerd met het aansluiten en raadplegen van het zaaksysteem op een fictief e-depot. Projectleider Mariana Schijf deed verslag van de opbrengsten van dit leer- en proeftraject bij Medemblik, waaronder ook de (technische) eisen die aan een koppeling met het e-depot gesteld zouden moeten worden. Welke uitgangspunten en kaders een gemeenschappelijke informatiearchitectuur nodig heeft, werd door Patrick Castenmiller, informatiearchitect van het Westfriese architectuurteam, toegelicht. Hierbij benadrukte hij dat een medewerker in de eigen werkomgeving moet kunnen beschikken over de documentaire informatie in het e-depot.

Naar een conceptprogramma van eisen
Het proces van leren en experimenteren leverde ook weer nieuwe vragen op. Het onderzoek naar een toekomstig e-depot is dan ook niet voorbij, zegt Tine van Nierop, projectleider van het WFA. “Voor het samenstellen van een conceptprogramma van eisen gaan we de ervaringen en adviezen uit de leer- en proeftuin en de resultaten van een technische impactanalyse gedegen afwegen en vertalen naar de uitvoeringsscenario’s. Daarbij hoort ook een kostenmodel om de regionale bestuurders inzicht te geven in de financiële consequenties van een regionaal e-depot.”

edepot2

Over de Leer- en proeftuin e-depot
Elke overheidsorganisatie moet haar informatie zorgvuldig beheren. We werken steeds meer – en in de toekomst vrijwel volledig – digitaal. En net als papieren documenten moeten we ook digitale informatie duurzaam beheren en toegankelijk houden. Dit is pure noodzaak: als burger moet je er vanuit kunnen gaan dat overheidsinformatie betrouwbaar is. Onder regie van het Westfries Archief onderzoekt de Regio Westfriesland op welke manier een e-Depot kan bijdragen aan deze taak.