Agenda

<< April 2024 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
 

Nieuwsbrief Compareerden voor mij (augustus 2019)

9 augustus 2019

Ruim 9000 akten zijn tot nu toe door de deelnemers ingevoerd en gecontroleerd. Het project loopt goed, elke dag hebben we een enthousiaste groep deelnemers die aan het werk zijn. Daar zijn wij uiteraard erg blij mee. Maar, nieuwe deelnemers zijn altijd van harte welkom. Misschien kent u wel iemand die graag zou willen meehelpen, maar die niet goed weet hoe te starten. Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We helpen nieuwe deelnemers graag op weg. Nieuwe deelnemers kunnen voor een instructie vrijblijvend langskomen tijdens één van de inloopochtenden. Het is ook mogelijk om een aparte afspraak te maken.

De berichtenpagina
Op deze pagina, ook wel het ‘forum’ genoemd, staan mededelingen, vragen, tips en opmerkingen. We raden u van harte aan om regelmatig een kijkje te nemen op het forum. Dit is namelijk dé plek waar tips voor het invoeren en veelgemaakte fouten worden gedeeld door de projectleiding en deelnemers. Ook kunt u hier uw vragen stellen en tips delen.

Speciale tekens
De namen van personen worden letterlijk overgenomen. Neem dus ook de speciale tekens over, zoals: ì, ê, ç, å etc. U kunt een speciaal teken toevoegen door tijdens het invoeren van een naam op de blauwe knop ‘speciale tekens’ te drukken.

Zodra u deze knop indrukt, verdwijnt het invoerveld en verschijnt een pop-up. Kies uit het lijstje het teken dat u nodig heeft. De pop-up verdwijnt. U moet daarna weer op de naam/locatie drukken waarin u aan het werk was, het speciale teken is toegevoegd.

Een andere manier is door de ALT-codes te gebruiken. Voer op de plek waar u een speciaal teken nodig heeft een code in. Dit doet u door uw ALT-toets ingedrukt te houden en tegelijkertijd een cijfercode in te voeren. Het voordeel hiervan is dat het invoerveld niet verdwijnt. De meest gangbare ALT-codes zijn:

Alt 131            â
Alt 132            ä
Alt 133            à
Alt 134            å
Alt 135            ç
Alt 136            ê
Alt 137            ë
Alt 138            è
Alt 130            é
Alt 147            ô
Alt 148            ö
Alt 149            ò
Alt 150            û
Alt 151            ù
Alt 129            ü

Een zoektocht
In sommige akten staan enorm veel namen. Elke naam voeren we éénmaal in, maar bij een lange opsomming is het soms een hele zoektocht om na te gaan of een naam al eerder is ingevoerd of niet. U kunt het uzelf een stuk makkelijker te maken door Ctrl+F in te drukken: druk de Ctrl-toets en tegelijkertijd de letter F in. Afhankelijk van de internet-browser die u gebruikt verschijnt er ergens in uw scherm een zoek-veld. Zodoende kunt u makkelijk opzoeken of de naam al eerder is ingevoerd of niet.

Onscherpe scans
Soms kunt u een scan tegenkomen die onscherp is. Het lezen van de tekst kan hierdoor lastig worden. Het kan dan helpen om wat te spelen met ‘brightness’ en ‘contrast’. Dit kunt u doen door op de knop ‘image tools’ te drukken. U vindt deze knop aan de linkerkant van het scherm, het is de knop met het ronde icoontje. Nadat u op deze knop drukt verschijnt een kleine pop-up waarin u de waardes kan veranderen. In de pop-up staat ook een ‘reset’-knopje, druk hierop om terug te keren naar de basisinstellingen.

Opmerkelijk
De aardappelziekte zorgde in de negentiende eeuw voor veel problemen. Aardappels werden in deze eeuw steeds meer het voornaamste volksvoedsel. De plant groeit in vrijwel elke grondsoort en heeft een hoge voedingswaarde. De aardappelziekte zorgde in de periode 1845-1850 voor de Grote Hongersnood in Ierland. Velen mensen stierven van de honger.

Ook in Nederland had men last van de aardappelziekte, maar met veel minder grote gevolgen dan in Ierland. In een akte van notaris Cornelis Hulst van 22 december 1845 (scan0316) lezen we iets over deze gevolgen. Hierin wordt geschreven over de mislukte aardappeloogst en de gevolgen daarvan voor de prijzen van andere levensmiddelen en de daaruitvolgende armoede voor delen van de bevolking.

De inloopochtend
Elke tweede vrijdag van de maand is er op het Westfries Archief een inloopochtend voor deelnemers van het project Compareerden voor mij. De projectleiding is aanwezig voor het beantwoorden van vragen en het geven van instructies aan nieuwe deelnemers. Tijdens deze gezellige ochtenden kunt u andere deelnemers ontmoeten en samen invoeren/controleren in het project. U bent van harte welkom om eens langs te komen! De projectleiding is aanwezig van 09.30 uur tot 13.00 uur. Het Westfries Archief bevindt zich aan de Blauwe Berg 5C in Hoorn, er is voldoende parkeergelegenheid. Klik hier voor de route. Graag aanmelden per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
De eerstvolgende inloopochtenden vinden plaats op vrijdag 13 september.

 

 

chat loading...