Agenda

<< Februari 2020 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
2425262829 
 
De studiezaal is open op dinsdag en vrijdag van 9.00-17.00 uur. 

Aanvragen van originele stukken kan tot 16.30 uur.

Gereserveerde stukken kunnen ook op maandag, woensdag en donderdag worden opgevraagd bij onze receptie, zodat u de stukken kunt inzien op onze studiezaal. Meer uitleg over het aanvragen van stukken vindt u hier.

Dienstverlening Westfries Archief hoog gewaardeerd

31 januari 2020

In de Kwaliteitsmonitor Dienstverlening Archieven 2019 kregen het Westfries Archief van de bezoekers het rapportcijfer 8,1. Dit is de uitkomst van een landelijk onderzoek dat om de twee jaar wordt georganiseerd door BRAIN, de Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland. Het bestaat uit een vragenlijst over de dienstverlening op studiezaal en op internet. Het cijfer van het Westfries Archief is vergelijkbaar met het landelijk gemiddelde (8,0) en ligt wel een stuk hoger dan de 7,6 in 2017.

De vriendelijkheid en deskundigheid van het personeel scoren hoge cijfers. “Complimenten voor het team”, schrijft één van onze bezoekers. Een ander vult aan: “Het was altijd een gróót genoegen het archief te bezoeken. Inmiddels heb ik u als bron een beetje uitgeput. Maar ik hoop dat u altijd blijft bestaan.”

Het Westfries Archief is natuurlijk blij met deze complimenten, maar ook voor de suggesties voor verbeteringen zijn wij dankbaar. De wens om de exposities vaker te wisselen is al gerealiseerd. Uitbreiding van de beschikbare bronnen op de website was een andere vraag. Wat dat betreft is er goed nieuws. De geboorteakten van de burgerlijke stand staan inmiddels allemaal op internet. In 2020 willen wij daar de huwelijksakten aan toevoegen. Er zijn weer veel kranten gedigitaliseerd en beschikbaar gesteld via de website www.delpher.nl.

Sommige bezoekers hebben moeite met de zoekfunctie van de website. Uitleg is te vinden in de zoektips. Maar het blijft een opgave om de bezoekers op een eenvoudige manier de juiste bewegwijzering te geven in de enorme hoeveelheid informatie in onze database.

Een bezoeker vindt het jammer dat veel foto’s in onze beeldbank alleen in de studiezaal te zien zijn. Het Westfries Archief moet zich nu eenmaal houden aan de bestaande wetgeving. Het regelen van auteursrechten met fotografen en andere rechthebbenden is een langdurig proces. Wij werken daar hard aan en geleidelijk zal steeds meer beeldmateriaal weer gepubliceerd kunnen worden.

Ook opmerkingen over de rommelige situatie rondom het Westfries Archief nemen wij ter harte. De bouwwerkzaamheden bij het Missiehuis lopen nog door tot in 2021. Wij doen er alles aan om de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Het Westfries Archief is het regionaal historisch centrum voor de gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec. Het is gevestigd aan de Blauwe Berg 5c in Hoorn. In onze kluizen worden de archieven van de Westfriese overheden bewaard, maar ook van particuliere instellingen en personen. Belangstellenden kunnen voor hun onderzoek terecht op onze studiezaal en op onze website: www.westfriesarchief.nl. Het gebruik van onze faciliteiten is kosteloos.