Corona

Studiezaal is open op dinsdag tot en met vrijdag. Op dinsdagen is een afspraak niet verplicht, op de andere dagen wel. Lees meer...

Het Westfries Archief wil graag het tijdsbeeld van Westfriesland in Coronatijd vastleggen. Helpt u ons mee? Lees meer...

Klik
hier om de collectie in te zien.

Agenda

<< Oktober 2021 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 

Aan het werk! Lezing en rondleiding in het Westfries Archief

21 september 2021

Let op! Aanmelden is niet meer mogelijk. De lezingen en rondleidingen zittten vol. 

Elk jaar is oktober de maand van de geschiedenis. Het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en andere culturele organisaties brengen geschiedenis voor het voetlicht middels uiteenlopende activiteiten, op locatie en online. Dit jaar is het landelijk thema ‘Aan het werk!’ Kom naar het Westfries Archief, luister naar de lezing, loop door het depot en ontdek het arbeidsverleden van Westfriesland.

bulloper

Op vier vrijdagen wordt tijdens de lezing meer verteld over werk in voorbije eeuwen in Westfriesland. Bijvoorbeeld over gilden in de steden. En over de schippers van het platteland die naar het Oostzeegebied voeren. Ook al lang verdwenen en vergeten beroepen komen aan bod, zoals de lantaarnopstekers en bullopers. Er wordt verteld over Cornelia van Est die een kraam had waar ze zout verkocht. En u komt te weten wat schipper Jacob Tasman vervoerde. Tijdens de rondleiding krijgt u een kijkje achter de schermen in de depots van het archief. Meer dan negen strekkende kilometer archief vertelt het verhaal van de rijke geschiedenis van Westfriesland. Uiteraard krijgt u ook originele archiefstukken te zien die aansluiten bij het thema.

De lezingen en rondleidingen worden gehouden op vrijdag 1, 8, 15 en 29 oktober van 15.00 uur tot 17.00 uur. Inloop vanaf 14.45 uur.
U kunt parkeren bij het archief, klik hier voor de route.

De lezingen en rondleidingen zijn volgeboekt. 

 

Vorig jaar was er geen rondleiding en lezing. Toen werden voor de maand van de geschiedenis vier bijzondere filmpjes gemaakt over schatten uit het archief. U kunt de filmpje terugkijken op het YouTube-kanaal van het Westfries Archief. 

chat loading...