Agenda

<< April 2024 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
 

GeschiedenisLokaal Westfriesland is vernieuwd

14 februari 2022

Het bronnenplatform GeschiedenisLokaal heeft een fris nieuw uiterlijk! Op GeschiedenisLokaal Westfriesland vind je primaire bronnen over de geschiedenis van de regio. De bronnen zijn gratis te downloaden op hoge resolutie voor bijvoorbeeld gebruik in presentaties, op het digibord of in profielwerkstukken. Om het overzichtelijk te maken zijn de bronnen ondergebracht in thema’s die aansluiten bij de tien tijdvakken in het voortgezet onderwijs.

Naast het nieuwe uiterlijk is de structuur van de website aangepast. Op de homepage navigeer je gemakkelijk naar de beschikbare thema’s, tijdvakken, tools en bronnen. Om de leerlingen te helpen met het lezen en begrijpen van oude teksten, bevat de site transcripties en hertalingen van bepaalde bronnen. De bronnen zijn ook opgenomen in een tijdlijn. Daarnaast kun je via de tool ‘Bronnen op de kaart’ in één oogopslag zien aan welke locaties de bronnen binnen een thema verbonden zijn. Tot slot is de tool ‘Toen en nu’ ook aan bepaalde bronnen toegevoegd. Hiermee kun je een situatie uit het verleden met het heden vergelijken. De tools vind je onder de bron of via de homepage.

De bronnen op GeschiedenisLokaal Westfriesland zijn afkomstig uit het Westfries archief en andere regionale erfgoedinstanties zoals bijvoorbeeld het Westfries Museum. In de komende periode worden nog veel meer bronnen toegevoegd bijvoorbeeld over Westfriezen op zee, 1572, De slag op de Zuiderzee en de Tweede Wereldoorlog.

Het vernieuwen van het GeschiedenisLokaal is mogelijk gemaakt door Stichting Zabawas, VSBfonds, Hendrik Muller Fonds, NOT Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds.

 

chat loading...