Agenda

<< Maart 2024 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 

Persbericht: Burgemeester Van der Riet plaatst de oude archieven van Venhuizen online

15 februari 2016

Burgemeester Van der Riet van de gemeente Drechterland had op maandag 15 februari zijn laatste bestuursvergadering voor zijn pensionering als lid van het Algemeen Bestuur van het Westfries Archief. Als dank voor zijn inzet ontving de burgemeester uit handen van de directeur van het Westfries Archief de inventarissen van de archieven van Venhuizen en Hem tot 1970 in een gebonden exemplaar. Daarna plaatste de burgemeester de digitale inventarissen van de archieven met een druk op de knop op de website van het Westfries Archief.

Burgemeester Rob van der Riet ontvangt de inventaris op de archieven van Venhuizen en Hem

De archieven van Venhuizen omvatten een lange periode. Op 2 februari 1414 ontvingen Hem en Venhuizen stadsrechten van Willem VI van Beieren. Vanaf dit moment konden deze dorpen voortaan zelf de rechtspraak en het bestuur van hun gebied regelen. Het stadsrecht bepaalde onder andere dat Hem elk jaar zeventien vroedschappen leverde en Venhuizen zestien. Uit deze vroedschappen koos de schout een college van zeven schepenen. Zij vormden de stedelijke rechtbank en spraken recht in het tegenwoordige “Koggehuis”. Daarnaast hadden de dorpen (vanaf 1800 “gemeenten”) Venhuizen en Hem ook nog een eigen bestuur. In maart 1811 verdween onder de Franse wetgeving de stede Venhuizen en Hem. Later dat jaar viel het besluit om de afzonderlijke gemeenten Venhuizen en Hem samen te voegen. Zo ontstond op 1 januari 1812 de nieuwe gemeente Venhuizen. Deze gemeente is per 1 augustus 1970 opgeheven door de gemeentelijke fusie met Schellinkhout en Wijdenes.

 

De dorpen, de stede en de gemeenten hebben veel archief nagelaten. Notulen van raadvergaderingen uit de negentiende eeuw, uitspraken van schout en schepenen bij strafzaken uit de zeventiende eeuw en besluiten over het bestuur van de polder uit de achttiende eeuw. En ook het besluit van de gemeenteraad van Venhuizen om per 10 mei 1871 een stukje gemeentegrond te bestemmen voor het stichten van een noodwoning. De bouwkosten bedroegen slechts 100 gulden. We mogen er wel van uitgaan dat het zelfs voor die tijd een erg sober huisje was. Wellicht is in de notulen van de vergaderingen van de raad en van de burgemeesters en wethouders terug te vinden welke mensen wanneer en waarom gebruik hebben gemaakt van het huisje.

De archieven tot 1970 waren nog niet geïnventariseerd. Maar onlangs is deze klus afgerond. Burgemeester Van der Riet kreeg een gedrukte inventaris van de archieven van stede Venhuizen en Hem tot 1811, de dorpsbesturen van Venhuizen en Hem tot 1811 en de gemeente Venhuizen van 1812 tot 1970 uit handen van Dirk Dekema, directeur van het Westfries Archief. Daarnaast kreeg de burgemeester de eer om met een druk op de knop de inventarissen op de website van het Westfries Archief te zetten. Nu kan iedereen zoeken in de geschiedenis van Venhuizen en Hem. De originele stukken zijn op de studiezaal van het Westfries Archief in te zien. 

chat loading...