Agenda

<< Maart 2023 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
 

NGV-lezing 16 maart: Onderzoek familie Aker

14 maart 2023

Marjon Aker geeft een lezing over haar onderzoek naar de familie Aker. De lezing start om 19.30 uur en is georganiseerd door de NGV Noord-Holland Noord. Lezingen van de NGV Noord-Holland Noord worden gehouden bij het Westfries Archief.

Familie Aker
De lezing gaat over het onderzoek naar de familie Aker in Zaanstreek/Waterland en West-Friesland. Zij zal haar verhaal deze avond inhoudelijk voornamelijk richten op het Westfriese publiek. 

Toegang is gratis voor leden NGV, niet leden betalen € 5.-, Vrienden van het Westfries Archief betalen € 2,50.
Meer informatie over de lezing is op te vragen bij de NGV Noord-Holland Noord via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De laatste jaren is er toenemende belangstelling voor huizenonderzoek. Eigenaren vinden het vaak leuk om meer over de geschiedenis van hun huis te weten. ‘Hoe oud is mijn huis?’, is een veel gestelde vraag. Ook genealogen tonen interesse. Zij willen graag weten waar voorouders hebben gewoond en gewerkt.

 

Huizenonderzoek dient evenzeer als instrument voor de instandhouding van monumentale panden. Een gemeente kan zelfs een onderzoek verplicht stellen als onderdeel van een aanvraag omgevingsvergunning. Dat richt zich uiteraard vooral op de bouwconstructie en uiterlijke kenmerken van een huis.

 

In 2014 gaf Stichting Stadsherstel Medemblik opdracht voor een bouwhistorisch onderzoek naar een rijks monumentaal woonhuis in Medemblik. Het doel was om de cultuurhistorische waarden van dit huis inzichtelijk te maken. Daarvoor werd een bouwhistorische opname van het huis gemaakt en vond bronnenonderzoek in het archief plaats. Het onderzoek leverde verrassende inzichten en resultaten op. Sindsdien zijn in Medemblik meer huizen onderzocht.

 

Peter Swart is medewerker van het Westfries Archief en voorzitter van Stichting Stadsherstel Medemblik. Hij vertelt over bronnenonderzoek in het archief en neemt ons mee langs een aantal bijzondere huizen en oud-bewoners in de binnenstad van Medemblik.

chat loading...