Agenda

<< December 2023 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
      1  2  3
  4  5  6  7  910
11121314151617
18192021222324
2728293031
 

NGV-lezing 16 november: Nieuwe mogelijkheden met historische data

13 november 2023

Anouk Schoemaker, operationeel manager bij het Westfries Archief, geeft een lezing over mogelijkheden met historische data. Bij het Westfries Archief is Anouk onder meer verantwoordelijk is voor digitalisering, informatie- en datamanagement. De lezing start om 19.30 uur en is georganiseerd door de NGV Noord-Holland Noord. Lezingen van de NGV Noord-Holland Noord worden gehouden bij het Westfries Archief.

Nieuwe mogelijkheden
Anouk bespreekt en toont hoe digitalisering en digitale toepassingen onze archieven steeds toegankelijker maken voor iedereen, onderzoek in een stroomversnelling brengen en leiden tot ontdekkingen en verbanden die anders wellicht voor altijd verborgen zouden blijven.

Iedereen werkt tegenwoordig online. Ook van archieven wordt verwacht dat alle gezochte informatie met één druk op de knop direct zichtbaar wordt, via het internet rechtstreeks naar de woon- of studeerkamer. Makkelijker gezegd dan gedaan om van al die kilometers papier, handgeschreven teksten en afbeeldingen een juiste weergave in liefst in historische en juiste context weer te geven. Datawetenschappen en kunstmatige intelligentie helpen ons dit doel te bereiken. Is menselijke handelen bij archiefonderzoek straks overbodig?

Toegang is gratis voor leden NGV, niet leden betalen € 5.-, Vrienden van het Westfries Archief betalen € 2,50.
Meer informatie over de lezing is op te vragen bij de NGV Noord-Holland Noord via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

chat loading...