Agenda

<< April 2024 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
 

Nieuw op onze website: zoeken in vergunningen

3 september 2013

Onlangs hebben wij de zoekknop voor het zoeken in Bouwvergunningen vervangen. Op de homepage staat nu de knop Vergunningen. Hiermee zoekt u in een keer door alle beschikbare indexen op de bouw- en hinderwetvergunningen.

De bij het Westfries Archief beschikbare bouwvergunningen zijn opgenomen in een schema. In het werkgebied kunt u de juiste (oude) gemeente vinden.
Wilt u een bouw- of hinderwetvergunning raadplegen? Noteer dan het toegangsnummer en inventarisnummer van het dossier. Deze nummers vindt u in de bovenste regels van een beschrijving. Met deze gegevens en een geldig legitimatiebewijs kunt u het dossier aanvragen in onze studiezaal. Het is handig om een (digitale) camera mee te nemen om foto’s te maken van bouwtekeningen. Tekeningen uit de dossiers kunnen helaas niet gekopieerd worden.

Bouwvergunningen
De woningwet uit 1901 schreef voor dat elke gemeente een bouwverordening moest hebben. Het bouwen of verbouwen van een huis zonder vergunning (inclusief bouwtekening) mocht sindsdien niet meer. Jammer genoeg zijn de bouwdossiers niet van alle Westfriese gemeenten compleet, vooral uit de beginperiode. Ook ontbreken de bouwteningen nogal eens.

Hinderwetvergunningen
Hinderwetvergunningen waren de voorlopers van vergunningen die in het kader van de Wet milieubeheer (1993) werden uitgegeven. De Hinderwet stamt uit 1875. Een dossier bevat soms tekeningen van een woning of pand waarin een bedrijf gevestigd was.

Zoeken in de vergunningen
Bouwvergunningen en hinderwetvergunningen zijn doorzoekbaar op adres via één zoekscherm. Na de zoekactie zijn de meest relevante gegevens in één oogopslag zichtbaar door het overzicht in tabelvorm. Het nummer van de toegang is te vinden in de kopregel van de detailbeschrijving.

chat loading...