Veelgestelde vragen

Welke archieven worden in het Westfries Archief bewaard?
Het Westfries Archief bewaart de archieven en collecties van gemeenten, kerkgenootschappen, stichtingen, verenigingen en andere particuliere organisaties in oostelijk Westfriesland. In onze depots liggen ook archieven van families en personen opgeslagen. Ons werkgebied beslaat de gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Medemblik, Koggenland, Opmeer en Stede Broec.

Mag ik alle archiefstukken inzien?
Bijna alle archiefstukken zijn openbaar. De uitzonderingen zijn:

  • boeken en archiefbescheiden die eerst gerestaureerd moeten worden; raadpleging zou leiden tot onherstelbare schade.
  • bescheiden die vanwege privacy nog niet openbaar zijn.

 
Mag ik foto's van archiefstukken maken?
Ja. Op de studiezaal is het gebruik van een fotocamera toegestaan, mits zonder flits.

Heeft het Westfries Archief bouwtekeningen van mijn huis?
Als uw huis na 1900 is gebouwd of verbouwd, zijn hier mogelijk bouwtekeningen van bewaard gebleven. U kunt uw bezoek voorbereiden door te zoeken in onze collecties van aanwezige bouwdossiers. Daarin kunt u zoeken op adres en de gewenste dossiers aanvragen. Klik hier voor meer informatie over stukken aanvragen.

Mocht dat niets opleveren en dateert uw huis van vóór 1950, dan is een bezoek aan het Westfries Archief misschien toch de moeite waard. De tegenwoordige huisnummering van de plattelandsgemeenten dateert namelijk pas van na de Tweede Wereldoorlog, Enkhuizen en Medemblik van kort daarvoor. Gegevens in onze database zijn overgenomen van de originele stukken. Bouwvergunningen en bouwtekeningen van vóór die tijd vermelden dus oude (vervallen) nummers. Mocht u hulp willen in dit geval, verzamel zoveel mogelijk gegevens over uw woning, zoals oude adressen en oude kadastrale gegevens en stuur ons een e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Bouwtekeningen worden vanwege de kwetsbaarheid niet gescand of gekopieerd. U kunt wel een foto, zonder flits, maken van de tekeningen.

Hoe kan ik mijn stamboom uitzoeken?
Stamboomonderzoek kan op allerlei manieren. Begin altijd met het verzamelen van gegevens over uw ouders, grootouders en andere familieleden. Vooral geboortedata en woonplaatsen zijn van belang. Met behulp van deze gegevens kunt u verder zoeken in de burgerlijke stand (vanaf 1811), bevolkingsregisters (van circa 1850-1940) en doop-, trouw- en begraafboeken van vóór 1811. Veel is tegenwoordig al op internet te vinden. Zie bijvoorbeeld het zoekscherm “Genealogie" op onze website.

De meeste bronnen zijn maar bij een archiefdienst te vinden. Zoekt u iemand die in oostelijk Westfriesland heeft gewoond? Dan moet u dus bij het Westfries Archief zijn.

Welke gegevens kan ik via de website van het Westfries Archief vinden?
Onze website geeft een overzicht van alle bronnen in onze depots. Archieven, onze historische bibliotheek, de collectie foto’s, oude kaarten, tekeningen, etsen en ander beeldmateriaal. Ook kunt u met specifieke zoekvragen bij ons terecht. Zo zijn er aparte zoekmogelijkheden voor aanwezige bouwvergunningen, stamboomgegevens en nog veel meer.

Kan ik in het Westfries Archief oude kranten raadplegen?
Ja. De Westfriese, Hoornse en Enkhuizer kranten zijn bij ons in te zien. Ze staan op microfiche in het zelfbedieningsgedeelte van de studiezaal.

Heeft het Westfries Archief lesmateriaal dat in de klas kan worden gebruikt?
Ja, via het platform Geschiedenislokaal Westfriesland. Daarnaast is er op deze website veel informatie te vinden over de geschiedenis van onze regio, zoals de thema's, de tijdlijn en verwijzingen naar de canon van Westfriesland.

Kan het Westfries Archief een vraag voor mij uitzoeken?
Verzoeken om informatie nemen wij in behandeling, tenzij een onderzoek langer dan twee uur gaat duren of als we geen inschatting van de benodigde tijd kunnen maken.
U ontvangt altijd een reactie, bijvoorbeeld over de geschatte onderzoekstijd en kosten. U kunt dan zelf beslissen of u ons het onderzoek wilt laten doen, of daarvoor zelf naar onze studiezaal komt. Onze reactie kan ook gaan over de redenen waarom we een vraag niet in behandeling kunnen nemen.

 

foto gebouw

chat loading...