VeleHanden

Voor het Compareerden voor mij-project op VeleHanden vraagt het Westfries Archief uw hulp. Voor het toegankelijk maken van de notariële akten op internet hebben we veel vrijwilligers nodig.

Wat vragen wij van u?
Al honderden jaren lang zijn notarissen actief in Westfriesland. In hun akten bevinden zich talrijke bijzonderheden over het leven van onze voorouders. In dit project voeren we alle akten in, van 1552 tot 1935. De notariële archieven worden nu vooral door onderzoekers en genealogen geraadpleegd. Met het beschrijven van de akten kan een grotere groep mensen deze bijzondere en interessante bron makkelijker en sneller raadplegen.

De scans van de notariële akten zijn sinds 2018 digitaal door te bladeren via de website van het Westfries Archief. Om deze akten ook doorzoekbaar te maken vragen wij u om de gegevens van de akten vanaf de scans in te voeren. Dit kunt u gewoon thuis doen, achter uw eigen computer. Zodra alle scans van een boek zijn ingevoerd en gecontroleerd worden de gegevens op de website van het Westfries Archief geplaatst.  

Wat levert het u op?
Dit project biedt u de gelegenheid om de inwoners van een stad of dorp in Westfriesland te leren kennen. Wellicht komt u zelfs uw eigen voorouders tegen! 

We starten het project eenvoudig met notariële akten uit de negentiende en twintigste eeuw. Daarna wordt het steeds een stapje lastiger wanneer we verder teruggaan in de tijd. 

Voor het invoeren en controleren van de scan ontvangt u punten. Voor elke ingevoerde scan krijgt u 3 punten, na controle komen daar 3 extra punten bij. Een controleur krijgt 3 punten per scan. De punten kunt u hier besteden. 

Wat moet u doen?
Ga naar www.velehanden.nl en schrijf u in. U kunt zich daarna aanmelden voor het project Compareerden voor mij.

Hulp nodig?
Op deze pagina vindt u aan de linkerzijde een aantal hulpmiddelen bij het indexeren. Verder organiseren wij elke tweede vrijdag van de maand een inloopochtend voor alle VeleHanden vrijwilligers. U bent dan van harte welkom om langs te komen en al uw vragen te stellen over ons project in VeleHanden. Ook kunt u dan andere vrijwilligers ontmoeten. 

Criteria voor het maken van fotokopieën op de studiezaal

Het maken van fotokopieën gaat altijd in overleg met de studiezaalambtenaar. In principe gelden de volgende voorwaarden:

  • stukken die u in zelfbediening kunt raadplegen, mag u zelf kopiëren;
  • stukken die voor u worden gehaald, mag u niet zelf kopiëren.
 
Voor de laatste categorie gelden verder de volgende beperkingen:
  • bescheiden ouder dan 100 jaar worden niet gekopieerd;
  • uit ingebonden registers wordt niet gekopieerd, ongeacht de dikte en ouderdom;
  • bescheiden die naar het oordeel van de studiezaalmedewerker erg van kopiëren te lijden hebben, worden niet gekopieerd.

 

Dit betreft bijvoorbeeld:

  • bescheiden waarvan de kleuren door blootstelling aan licht worden aangetast (bijvoorbeeld bouwtekeningen);
  • bescheiden waarvan de papierstructuur zwak en/of aangetast is;
  • bescheiden die groter zijn dan A3-formaat (groter dan de glasplaat van het kopieerapparaat).
 

Het maken van digitale foto's op de studiezaal
Ten opzichte van voorheen zijn de mogelijkheden voor het maken van fotokopieën beperkt. Dit heeft te maken met de steeds intensievere raadpleging van onze archieven en collecties. Willen wij de originelen ook voor de toekomst behouden, dan moeten zij zoveel mogelijk worden gespaard. Dit geldt zowel voor contactschade door raadpleging als voor blootstelling aan licht.

Een alternatief voor fotokopiëren is het maken van digitale foto's (zonder flits).

Vrijwilligers

Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van Westfriesland? Vindt u het belangrijk dat de geschiedenis van Westfriesland voor iedereen beschikbaar wordt? Wilt u daar graag een steentje aan bijdragen? Wordt dan vrijwilliger bij het Westfries Archief!

Vrijwilligers van het Westfries Archief zijn bezig met het invoeren van gegevens uit de doop-, trouw- en begraafboeken en akten van de burgerlijke stand. Deze werkzaamheden worden thuis uitgevoerd, via de website www.velehanden.nl. Daarnaast zijn er ook werkzaamheden op het archief, zoals het beschrijven van foto’s of het scannen van familieadvertenties

Wij zijn op zoek naar personen:

  • die interesse hebben in de Westfriese geschiedenis
  • die nauwkeurig zijn en het leuk vinden om met computers te werken

 

Wij bieden:

  • grote belangstelling vanuit het publiek
  • publicatie van uw werk op het internet

Heeft u interesse in vrijwilligerswerk bij het Westfries Archief of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op via e-mail of telefoonnummer 0229 282500.

Studiezaal

Onze studiezaal is van dinsdag tot en met vrijdag van 10:00 tot 17:00 op afspraak open.  

Op onze studiezaal kunt u het volgende raadplegen:

- archieven en collecties die niet digitaal beschikbaar zijn
- de beeldbank (neem een eigen laptop of tablet mee)
- microfiches van kranten

Klik hier voor uitleg over het aanvragen van stukken via de website.

Na het digitaal aanvragen van stukken voor bezoek op afspraak ontvangt u een bevestigingsmail met verzoek om ons te bellen voor een afspraak. 

De werkplekken op de studiezaal zijn zo ingericht dat afstand houden (1,5 meter) mogelijk is. Alle werkplekkenzijn voorzien van stopcontacten voor het aansluiten van laptops. U kunt gebruik maken van de gratis wifi (draadloos internet). U mag schrijfblok, laptop en eigen aantekeningen naar uw werkplek meenemen. Als schrijfmateriaal zijn alleen potloden toegestaan, deze zijn op de studiezaalbalie te vinden. 

Naast de studiezaal bevindt zich een garderobe. In de hal zijn kluisjes voor tassen e.d. Het gebruik van de garderobe en/of kluisjes is verplicht. De studiezaalmedewerker maakt u graag verder wegwijs in de studiezaal.

Het raadplegen van onze grote collectie cultuurhistorische bronnen voor de geschiedenis van (oostelijk) Westfriesland is gratis. Zie ook de huisregels, het bezoekersreglement en de criteria voor het maken van fotokopieën en (digitaal) fotograferen.

Bezoek aan de studiezaal
Uw bezoek aan de studiezaal kunt u voor een groot gedeelte al voorbereiden. Bij uw eerste bezoek wordt u bij de informatiebalie als bezoeker ingeschreven. U bent verplicht zich te legitimeren. Bij alle volgende bezoeken dient u zich ter registratie aan te melden. Uw gegevens worden ingevoerd in een computerbestand en worden uitsluitend intern gebruikt voor:

  • statistische doeleinden;
  • communicatie met de bezoekers (bijvoorbeeld voor toezending brochures, enquêtes);
  • het voorkomen, opsporen en vervolgen van strafbare feiten.

Koffiepunt
U vindt een 'koffiepunt' met een automaat voor gratis koffie, thee en chocolademelk in de ruime gang achter de lift. In deze van stoelen en tafels voorziene ruimte kunt u even pauzeren. 

Klachten
Wij hopen dat u uw bezoek aan het Westfries Archiefnuttig en plezierig vindt. Wij stellen alles in het werk om u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als er iets mis gaat, dan zullen wij proberen dit te verhelpen. Maak daarom uw klacht aan ons kenbaar.Wij hopen dat u uw bezoek aan het Westfries Archief nuttig en plezierig vindt. Wij stellen alles in het werk om u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als er iets mis gaat, dan zullen wij proberen dit te verhelpen. Maak daarom uw klacht aan ons kenbaar. Voor de afhandeling van uw klachten hebben wij een procedure. 

Organisatie

Het Westfries Archief is hét regionaal historisch centrum voor Westfriesland. Een professionele, publieksgerichte dienst waar (Westfriese) burgers, instellingen en overheden terecht kunnen met historische vragen. In 1974 spraken de Westfriese gemeenten met elkaar af om hun archieven over te brengen naar een streekarchief. Zij sloten een gemeenschappelijke regeling waarbij zij hun wettelijke taken ten aanzien van het beheren van historische archieven laten uitvoeren door het Westfries Archief. Het Westfries Archief is aangewezen als de bewaarplaats voor de oude archieven. Na overbrenging van de archiefstukken zijn deze in principe voor iedereen openbaar en beschikbaar voor onderzoek.
 

De kerntaken van het Westfries Archief zijn:

  • Het beheren, bewaren en ter beschikking stellen van de historische archieven en collecties van de aangesloten Westfriese gemeenten.
  • Het (als toekomstig archiefbeheerder) adviseren en inspecteren van de aangesloten Westfriese gemeenten op het gebied van (digitaal) duurzaam archiefbeheer.
  • Een kennis- en informatiecentrum zijn op het gebied van de lokale en regionale geschiedenis door het opbouwen en beheren van een zo breed mogelijke collectie regionaal-historisch bronnenmateriaal en door deze collectie op een zo actief mogelijke wijze beschikbaar te stellen aan en dienstbaar te maken voor een breed publiek.
 
Het Westfries Archief wordt bestuurd door vertegenwoordigers van de zeven aangesloten gemeenten. Secretaris is dhr. D. Dekema.

 

Het Algemeen Bestuur
  • de heer J. Nieuwenburg (Hoorn)
  • de heer G. van den Hengel (Opmeer) - voorzitter
  • de heer P. Dijkman (Drechterland)
  • de heer E. van Zuijlen (Enkhuizen)
  • de heer M. Pijl (Medemblik)
  • de heer R. Wortelboer (Stede Broec)
  • mevrouw M. Bonsen-Lemmers (Koggenland)

 

Het Dagelijks Bestuur

  • de heer G. van den Hengel - Opmeer  (voorzitter)
  • de heer M. Pijl - Medemblik
  • de heer J. Nieuwenburg - Hoorn

 

Beloningsbeleid

Bestuursleden van het Westfries Archief ontvangen geen vergoeding.
Directie en medewerkers van het Westfries Archief vallen onder de CAO van de Gemeente Hoorn.

Privacy
Onze privacyverklaring vindt u hier
Functionaris Gegevensbescherming voor het Westfries Archief is mw. S. Pannemans.

 Studiezaal-WFA

chat loading...