Studiezaal weer open vanaf 2 juni

Vanaf dinsdag 2 juni kunt u weer onderzoek doen in het Westfries Archief. De inrichting van de studiezaal is aangepast om u op een veilige manier te kunnen ontvangen. Daarbij gelden enkele spelregels.
Lees meer...

Het Westfries Archief wil graag het tijdsbeeld van Westfriesland in Coronatijd vastleggen. Helpt u ons mee? Lees meer...

Projecten e-depot

Op weg naar een e-depot voor Westfriesland

De Westfriese gemeenten willen zo snel mogelijk volledig digitaal kunnen werken. Daar hoort natuurlijk ook digitaal archiveren bij. Voor dat laatste is een e-depot nodig, een voorziening voor langdurige duurzame digitale archivering. In het beleidsplan ‘Proactief archief 2015 – 2017’ heeft het Westfries Archief vastgelegd dat het met ingang van 1 januari 2018 een e-depot wil aanbieden aan de deelnemende overheden.

Op deze pagina vindt u alle resultaten en producten van met betrekking tot projecten die te maken hebben met het e-depot. Mocht u nog verdere vragen hebben dan kunt u Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons opnemen. 

2017: Leertraject en Proeftuin e-Depot
We hebben het project 'Leertraject en Proeftuin e-Depot' (2017) afgesloten met de resultaten van het experiment Medemblik. In Medemblik is in de praktijk getoetst wat de (on)mogelijkheden zijn van het aansluiten op een fictief e-depot en wat daar allemaal bij komt kijken. Het experiment heeft een goede beschrijving opgeleverd van wat nodig is voor het uitwisselen van informatie tussen een bronsysteem en het e-depot en hoe het raadplegen kan worden ingericht. De beschrijving daarvan vormt een basis voor het vervolg, de aanbesteding en implementatie van het Westfries e-Depot. Gedetailleerde informatie over het experiment Medemblik is te vinden in het rapport 'Functioneel ontwerp koppelvlak e-depot.'

2015-2016: Project Roadmap en Blauwdruk e-depot
Op weg naar duurzaam informatiebeheer. Advies over de scenario’s voor en route naar een gezamenlijk Westfries e-depot
Het project blauwdruk en roadmap is eind 2016 afgerond. Vier scenario’s werden verkend voor een route naar een gezamenlijk Westfries e-depot. Het resultaat is een advies aan de deelnemende overheden om te kiezen voor het eerste scenario: zelf doen en klein beginnen. Later, na harmonisatie in de regio kan men gezamenlijk doorgroeien naar het derde scenario, met uitbreiden, opschalen en gefaseerd aansluiten van alle overheden. Zelf doen betekent daarmee de realisatie van een gezamenlijke e-depotvoorziening bij het WFA, de archiefbeheerder van de aangesloten overheden.

Het project leverde ook vier concrete aanbevelingen op:

  • stel een regionaal metadataschema op,
  • identificeer de aan te sluiten vakapplicaties,
  • zorg voor de inkoop en proof of concept van een e-depot,
  • maak besluitvorming over duurzame financiering mogelijk door de ontwikkeling van een kostenmodel.

In 2017 gaan we aan de slag om hier invulling aan te geven.

 

 

2014: Pilot project e-depot West Friesland
Het Westfries Archief heeft in 2014 in samenwerking met DiVault en Archief 2020 een pilot e-depot uitgevoerd. Het doel van dit project was het opdoen van praktische ervaring met opnemen, opslaan, beheren en beschikbaar stellen van digitale informatie in een e-depot. De ervaringen en uitkomsten van deze pilot, kunt u hier teruglezen.

 

 

 

archief2020

edepot