Nieuwsbrief Westfriezen Geregistreerd, januari 2018

Een nieuw jaar is weer begonnen. En we beginnen het jaar goed: tweederde van het project is gereed! Zal 2018 het jaar worden waarin we Westfriezen Geregistreerd afronden? Wie weet...

Voorlopig is het nog niet zover. Vele duizenden namen op duizenden scans wachten nog op invoer en controle. Binnenkort starten we met een nieuwe uitdaging. Binnenkort hoort u daar op de berichtenpagina van het project meer over.

Dankzij de inzet van alle deelnemers gaat het project snel. Dank daarvoor. In onderstaand statistiekje kunt u zien hoe snel het gaat. De uitschieter van oktober kwam door De Uitdaging met de dienstbodenkaartjes. Januari is nog niet afgelopen, we hopen op een vergelijkbare maand als november.

 

Al die duizenden namen worden na de controle verwerkt en vervolgens op de website van het Westfries Archief geplaatst. Daar kunnen bezoekers ondertussen al zoeken in meer dan 331.000 namen uit de bevolkingsregisters. Er komen regelmatig nieuwe namen bij. Neem eens een kijkje, klik hier.
Van die 331.000 personen komen er net geen 66.000 uit de Enkhuizer bevolkingsregisters, gevolgd door iets meer dan 30.000 namen uit Hoorn en op de derde plek staat Hoogwoud met bijna 25.000 namen. De komende tijd zal deze top drie ongetwijfeld nog wijzigen.

Veelgemaakte fouten
Doordat er veel wordt ingevoerd is het onvermijdelijk dat er ook wel eens fouten worden gemaakt. Hieronder heb ik een rijtje gezet met de meest voorkomende fouten. 

Geografisch
Voer alleen de plaatsnamen in, provincies en landen hoeft u niet over te nemen.  Neem de plaatsnamen altijd over in de huidige spelling. Let hierbij ook goed op de streepjes:  's-Gravenhage (niet 's Gravenhage) en Nieuwe Niedorp (niet Nieuwe-Niedorp).

Vergeten namen
Soms worden bij de invoer namen overgeslagen. Controleer de scan voordat u op afronden drukt om dit te voorkomen. Kijk goed onderaan de pagina, daar staan soms ook nog namen. Doorgestreepte namen worden wel overgenomen, net als verbeterigen.  De naam van de echtenoot van een weduwe hoeft u niet over te namen, alleen de naam van de vrouw is voldoende. Patroniemen (Janszoon, Willemszoon) hoeft u ook niet over te nemen.

Verschillende tekens
Voer #### wanneer een verplicht veld leeg is op de scan. Maak gebruik van @ voor elk onleesbaar teken. Gebruik deze tekens ook voor de datum. Wanneer bijvoorbeeld is ingevoerd 'mei 1858' , voer dan 00-05-1858 in op het invoerformulier. Is een deel van de datum onleesbaar maak dan gebruik van @. De sneltoets kunt u gebruiken voor het kopieren van het bovenliggende veld. Vul / en het veld kopieert automatisch zodra u naar het volgende veld gaat.

 

 

 

 

 

logo-VH

 

de-notaris2