VH-Nieuwsbrief Compareerden voor mij (augustus 2020)

Na de mijlpaal van 40.000 ingevoerde scans die begin juni bereikt werd, zijn we alweer hard op weg naar de 50.000. Het Westfries Archief bedankt alle invoerders en controleurs voor hun inzet en betrokkenheid!

Feiten en cijfers
In afgelopen maanden zijn relatief veel akten ingevoerd. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de coronacrisis. Veel mensen zaten aan huis gekluisterd en dat vertaalde zich in een stijging van de statistieken. Februari telde ca. 2500 ingevoerde akten, in maart werden dit er al 3700 en in april en mei piekten we op respectievelijk 4200 en 4100 scans. In de maanden juni en juli bewogen de aantallen zich weer richting de 3300: net iets meer dan het gemiddelde van de maanden oktober 2019 t/m januari 2020. Maar het is nu ook vakantietijd, dus dit zijn evengoed mooie gemiddelden. Mede hierdoor zijn de scans van de notarissen van Hoogkarspel en Avenhorn inmiddels afgerond!

Besteed uw punten aan nieuwe boeken
Als deelnemer aan VeleHanden ontvangt u punten voor ingevoerde en gecontroleerde scans. Via de website van het Westfries Archief kunt u deze verzilveren. Klik hier om er rechtstreeks naar toe te gaan.

Recent hebben wij een drietal nieuwe boeken toegevoegd. De boeken kunt u allemaal voor 2250 punten laten opsturen. Het aanbod is uitgebreid met:

‘Was getekend, Jacob Braaff’ vertelt over de negentiende-eeuwse Medemblikker schilder en glazenmaker Jacob Braaff. Auteur John Brozius dook in zijn leven en neemt u mee voor een nadere kennismaking. Het rijk geïllustreerde boek bevat diverse tekeningen van kerken, monumenten, stadsgezichten en scheepvaart in en rondom de stad.

‘Een huwelijk aan diggelen’ gaat over het turbulente leven van een Enkhuizer echtpaar in de Gouden Eeuw. Dokter Zacheus de Jager trouwde met Margaretha uit de rijke familie Van Beresteyn. In 1649 loopt hun huwelijk uit op een grote ruzie: Margaretha verlaat haar man en neemt de gehele inboedel mee. Bij een notaris laat ze het minutieus vastleggen. Ruim 350 jaar later werden vele van deze voorwerpen bij een archeologische opgraving gevonden in een afvalput. Dit historische verhaal laat zich lezen als een roman.

‘De architect A.T. van Wijngaarden (1819-1900)’ neemt u mee naar negentiende-eeuws Westfriesland. Gerard de Vries beschrijft in dit boek het oeuvre van de vele kerken, raadhuizen, pastorieën, scholen, weeshuizen, enz. die architect Van Wijngaarden ontwierp. Maar liefst 41 gebouwen zijn vandaag de dag nog te bewonderen in onze regio. Zijn eclectische stijl was vergelijkbaar met die van de veel beroemdere tijdgenoot Pierre Cuypers. U vindt in dit boek vele foto’s, schetsen, tekeningen die het levensverhaal en de ontwerpen van Van Wijngaarden illustreren.

Invoerinstructie vernieuwd
Medio juli is een vernieuwde versie van de invoerinstructie op de projectpagina geplaatst.
U vindt de instructie ook via deze link: Invoerinstructie

De wijzigingen zijn:

- Toevoeging van een aantal voorbeelden van aanspreektitels (dr., professor, mr., etc.). Deze nemen we niet over.

- Namen van organisaties, firma’s en instanties nemen we niet meer over als ze vermeld staan in een aandeel of obligatie.
Dit scheelt weer tijd! We blijven de namen echter wel overnemen als zij zelf eigenaar of belanghebbende zijn in de akte.

- De doorhaling van een hypotheek registreren onder aktetype ‘Overig’.

Invoertips
Letterlijk overnemen: in principe nemen we alle namen en tekst uit de akten letterlijk over. U hoeft een oude spellingswijze dus niet aan te passen, ook niet bij straatnamen. De enige uitzondering zijn namen van woonplaatsen, daarbij nemen we de hedendaagse spelling over. U vindt een standaardoverzicht via de website van het Westfries Archief: Geografische namen en hun afkortingen

Straatnamen: Soms is het onduidelijk of een huis of ander gebouwd object echt gelegen is aan een zekere straat. Als er bijvoorbeeld staat ‘aan de zuidzijde van de Straatweg’ of ‘aan het Munnikenveld bij de Overtoom’ dan noteert u Straatweg cq.  Munnikenveld. De huizen bevinden zich namelijk aan die weg. Maar soms is de locatie vager omschreven, zoals ‘ten noorden van de Hulk’ of ‘bij de Bennemeer’. Het is dan niet zeker wat de straatnaam is. Die nemen we dat in geval dus ook niet over.

Onleesbare namen of tekens: Als u iets niet goed kunt lezen of niet zeker bent over een naam, voer dan een @ als symbool in. Regelmatig voeren deelnemers een # in, maar dat werkt verwarrend en valt minder goed op. Het apenstaartje is de regel, zodat onze controleurs het gemakkelijk terugvinden.

Een bijzondere akte
Soms komen onze invoerders bijzondere aktes tegen, die kunt u aan de projectleiding tippen via de knop ‘opmerkelijk’. 

Dit keer lichten we de inventarisbeschrijving van Cornelis de Roeper uit, hij was juwelier te Hoorn. Na het overlijden van zijn vrouw Elisabeth Willenborg in 1909 erfden de vijf kinderen een rijke verzameling goud, zilver en juwelen. Collega-juwelier Anthonie Kleijntjes had de schone taak de boedel te waarderen. De akte van notaris Jan Jacob Verhoeff uit Avenhorn (d.d. 18 maart 1909) bevat een uitgebreide en minutieuze beschrijving van de kostbare nalatenschap. Ruim vijf bladzijdes zijn volgeschreven met het gewicht en waarde van alle objecten. Twaalf gouden kruisjes, vier diamanten bootjes, vijf gouden speldjes, vierentwintig hoedenspelden, tien zilveren portrethangers, enz. Het is maar goed dat we de invoerders niet vragen roerende goederen over te nemen!

Wilt u de akte zelf bekijken? Klik op deze link en zoek naar scan 126 (nummer akte is 83): https://hdl.handle.net/21.12114/954673ABA8A24417AA4CE9AF4780CA6F

Vragen
Heeft u vragen over ons project of hulp nodig?
Mail ons dan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

logo-VH

 

de-notaris2

chat loading...