Agenda

<< Maart 2024 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 

De stemming sluit op 12 september. Onder de stemmers verloten wij een exemplaar van het boek Pittige Moide. U kunt anoniem stemmen. Om mee te doen met deze loting, hebben wij uw naam en emailadres nodig. Het winnende stuk wordt, tegelijk met de bekendmaking van de winnaar van het boek, half september bekend gemaakt. 


  1. Kaart van Opmeer en Spanbroek (1591-1592)Kaart van Opmeer en Spanbroek (1591-1592)
    Collectienummer 0354, Inv. nr. 1h14
    Bekijk de volledige afbeelding
    "Deze kaart is teruggevonden in het oud-archief van Hoorn. Met name het gebruik van kleuren maakt deze kaart bijzonder, maar ook het feit dat niet alle percelen zijn ingetekend."
    Ingezonden door: J. de Bruin
     
  2. Tekening van heistelling van James Bushel (1735)
    Tekening van heistellingORA, Inv. nr. 5299
    Bekijk de volledige afbeelding
    "Ik heb deze tekening bij toeval ontdekt en ik ben daar nog steeds trots op."
    Commentaar van een andere collega van het WFA: "Het is inderdaad een bijzonder stuk. Ik steun deze nominatie en vind dat echt het stuk van het jaar. Waarschijnlijk houdt deze tekening verband met de explosie van paalworm in West-Friesland in 1733-1734. Toen zijn er door de ambachten advertenties geplaatst, met een soort van prijsvraag, voor het beste middel ter bestrijding van de paalworm en ter bescherming van de dijken."
    Ingezonden door: J. Kroon
     
  3. 0120 1397a 5 odaSchetsboek met ontwerpen voor muurschilderingen voor het stadhuis van Enkhuizen (eind zeventiende eeuw)
    Collectienummer 0120, Inv. nr. 1397a
    Bekijk de volledige afbeeldingen
    "Prachtige uitgewerkte schetsen (techniek pen en inkt, gewassen), personen zijn zeer levendig en wervelend weergegeven: de voorstellingen zijn zeer levendig en gedetailleerd weergegeven. Persoonlijk vind ik ze vele malen mooier dan de uiteindelijk geschilderde doeken die in het stadhuis van Enkhuizen hangen. Wat mij boeit, behalve de symboliek van de voorstellingen, is de manier van tekenen van Romeyn de Hooghe. Voor mij was het een verrassing te ontdekken dat dit schetsboek gewoon in het archief zit bij de stukken over de bouw en inrichting van het stadhuis."
    Ingezonden door: Y. Hentenaar
     
  4. 1509 F10 2 odaReceptieboek voor Johan Messchaert (1917)
    Collectienummer 1509, Inv. nr. Fv10
    Bekijk de volledige afbeeldingen
    "Dit stuk is eigenlijk mooi van lelijkheid; prachtige kaft met ingelegde Lapis Lazuli op de hoeken.
    Zeer zwaar receptieboek met een prachtige eerste bladzijde.
    Het boek is ook prachtig ingebonden."
    Ingezonden door: T. Bartels
     
  5. Staten van Holland geven toestemming voor loterij in Enkhuizen (zeventiende eeuw)
    0218 1 1 odaCollectienummer 0218, Inv. nr. 1
    Bekijk de volledige afbeeldingen
    "Met de winst van de loterij moest er een leprozenhuis worden gesticht om de stedelijke leprozen te huisvesten. Goed leesbaar en goede staat van de zegel van de Staten van Holland.
    Deze prachtige geschreven en goed leesbare toestemmingsakte geeft een beeld van de zeventiende eeuw en de omgang met de lokale leprozen. Het is een uniek stuk omdat Enkhuizen relatief laat was in Holland die een leprooshuis wilde stichten. Andere steden zouden al vanaf de veertiende eeuw een leprooshuis in de periferie van de stad bouwen. Volgens cartograaf Blaeu zou het huis uiteindelijk binnen de stad hebben gelegen. Deze toestemmingsakte was het begin van een georganiseerde leprozerie. Bovendien is de zegel van de Staten van Holland erg prachtig."
    Ingezonden door: D. van Leeuwen
     
  6. Bouwtekening met bestek voor West-Friese stolpboerderij (1832)
    ONA 2886 142 5 odaONA, Inv. nr. 2886, akte 142
    Bekijk de volledige afbeeldingen
    "De stolp moest worden gebouwd op de fundamenten welke zich op het erf bevinden van de vorige stolp die eerder dat jaar door brand is verwoest.
    Als onderzoekster van onze dorpsgeschiedenis, in dit geval Venhuizen, wordt je helemaal blij als je de vondst van je leven doet. Het bestek van een West-Friese stolpboerderij. En dat van de stolp waarnaar je al een hele poos onderzoek naar hebt gedaan om het bouwjaar te achterhalen, nl: De Buurt 34. Uit het bestek blijkt dat de vorige boerderij verloren is gegaan in 1832.
    Op 21-06-1832 is het bestek ondertekend door de eigenaar en aannemer. Zestien weken later moest de nieuwe stolp klaar zijn. Triest is dan ook dat de opdrachtgever op 02-07-1832 is overleden. Op 11-12-1832 koopt een zoon uit de nalatenschap de boerderij. De boerderij staat er nog steeds, maar wordt niet meer als zodanig gebruikt. De voorgevel en de oostzijde van de stolp hebben begin vorige eeuw een kleine verandering ondergaan. Deze in 1832 gebouwde stolp met zijn hoge nok, is de hoogste West-Friese stolpboerderij in Venhuizen."
    Ingezonden door: G. Bakker-Bruijn
     
  7. 0219 odaCollectie van mini-boekjes
    Collectienummer 0219, Inv. nr. 73 B23-24
    Bekijk de volledige afbeelding

    "In onze bibliotheek bevinden zich meerdere interessante boeken, maar deze springen eruit qua formaat. Dit is in elk geval het kleinste stuk van het jaar.
    De motivatie voor de nominatie is dan ook kort maar krachtig:
    Wie het kleine niet eert, is het grote niet weert!"
    Ingezonden door: J. Terra
     

  8. 1652 1 1 odaBoek met aantekeningen van de doopsgezinde gemeente Twisk (1835-1879)
    Collectienummer 1652, Inv. nr. 1
    Bekijk de volledige afbeelding
    "Dit boek is gemaakt door ds. Hoekstra. Het boek bevat een schat aan gegevens over de doopsgezinde gemeente Twisk en Twisk in het algemeen. De schrijfstijl verraadt intelligentie.
    Heel plezierig om te lezen."
    Ingezonden door: B. Santema
     
  9. Getuigenis van een verklaring die dr. D Velius en Thomas Carbasius afgelegd hebben (08-06-1620)
    0348 2612a 1 odaCollectienummer 0348, Inv. nr. 2612a
    Bekijk de volledige afbeelding
    "Deze persoonlijke verklaring van twee scholarchen van de Latijnse school te Hoorn geeft duidelijk aan dat de neutraliteit van de rector in zijn optreden op school gedurende de kerkelijke twisten in Hoorn (1613-1620) weinig en hier helemaal geen effect had op de houding van de magistraat die na de wetsverzetting in 1618 door Prins Maurits op het Berbertje moest hangen. En dus werd Johannes Arnoldi kort na dit pleidooi ontslagen als rector van de Latijnse school en vervangen door de contra-remonstrantse dominee Philliphus Rulaens.
    Niet eerder kwam ons een zodanige verklaring onder ogen, voor ons dus het stuk van het jaar!"
    Ingezonden door: dhr. en mw. Van Zoonen
     
  10. ‘Knorpot en Kulkoek’ (1812)
    1156 99 2 odaCollectienummer 1156, Inv. nr. 99
     Bekijk de volledige afbeeldingen
    "Denkt u zich eens in dat uw manager u een brief stuurt dat iedereen nauwkeuriger moet gaan werken, dat iedereen dezelfde kwaliteit moet waarborgen. Maar dat hij/zij zich wel bewust is van de ‘zwarigheden’ van het werk. Ik kan me voorstellen dat u hierop denkt: “wat een onzin” (en dat is dan netjes verwoord). Dat was dan ook wat Burgemeester Jacob Pietersz. dacht naar aanleiding van een circulaire van het Franse bewind: ‘Knorpot en Kulkoek’.
    Dit archiefstuk biedt een kleine blik in de gedachten van een burgemeester, gedachten die nu nog dagelijks door uw hoofd gaan. Daarom is dit het stuk van het jaar!"
    Ingezonden door: A. Blom
     
  11. DestamgastenArie enJannievanZoonen odaBonusnominatie (hierop kunt u niet stemmen): dhr. en mevr. Van Zoonen
    Collectienummer 0354, Inv. nr. 1h14
    "De stamgasten. Arie en Jannie van Zoonen, in 2013 een kwart eeuw trouwe bezoekers van het Westfries Archief."
    Ingezonden door: J. Brozius

 

chat loading...