Agenda

<< April 2024 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
 

Proactief Archief: beleidsplan 2015-2017 vastgesteld

15 april 2015

Het nieuwe beleidsplan van het Westfries Archief is afgelopen maandag 13 april door het Algemeen Bestuur vastgesteld. Onder de titel Proactief Archief geeft het nieuwe beleidsplan onze visie op de ontwikkelingen binnen onze drie kerntaken. Voor de komende jaren betekent dat:

  1. ondersteunen van en diensten verlenen aan aangesloten overheden;
  2. informeren, enthousiasmeren en helpen van het publiek om archieven optimaal te gebruiken en de geschiedenis van de regio te leren kennen;
  3. uitbreiden, beheren en toegankelijk maken van de collectie.

De komende jaren gaan we, meer dan voorheen, inzetten op de eerste taak. Alle aangesloten overheden zijn doende om hun werk volledig te digitaliseren. Het vergt goede voorzieningen, afspraken en kaders voor het beheer van digitale informatie om dat verantwoord te kunnen doen.
Digitale informatie is vluchtig. Om de betrouwbaarheid en toegankelijkheid daarvan ook over 5 of 25 jaar te kunnen garanderen, is vanaf het moment van ontstaan actief beheer nodig. Anders verdampt het geheugen van Westfriesland, en daarmee het vertrouwen van onze burgers in hun overheden.
Ons belangrijkste streven is de realisatie in 2018 van het Westfriese e-depot, de digitale equivalent van de fysieke archiefbewaarplaats. 

De uitgangspunten van ons publieksbeleid zijn ‘primair digitaal’ en ‘de klant centraal’. We breiden de hoeveelheid online beschikbare bronnen gestaag uit, evenals de functionaliteit van de website.
Om dat te kunnen realiseren, zullen we de openingstijden van de studiezaaldienstverlening verminderen. Daar staat tegenover dat we klanten meer op maat gaan helpen door vaker op afspraak te werken en te digitaliseren op verzoek.
Van dat laatste kunnen ook de aangesloten overheden gebruik maken. We streven naar goede interactie en samenwerkingsrelaties met onze klanten en naar een stabiele klanttevredenheid.

In ons collectiebeleid staat digitale toegankelijkheid centraal. Digitale bronnen zijn pas bruikbaar als ze goed doorzoekbaar zijn. Samen met vele vrijwilligers uit de Westfriese gemeenschap optimaliseren we de doorzoekbaarheid van populaire bronnen.
Het WFA ontwikkelt beleid op het gebied van open data zodat derden nieuwe toepassingen op basis van onze publieke data kunnen maken.

Lees Proactief Archief met meer informatie over onze visie voor de komende jaren.

vaststellen beleidsplan

Het Algemeen Bestuur van het Westfries Archief viert de vaststelling van het beleidsplan.

vaststellen beleidsplan2

chat loading...