Schatkist

In onze schatkist treft u bijzondere objecten uit de kluizen van het Westfries Archief aan. Dat kan een recente aanwinst van de bibliotheek zijn, een onverwachte vondst in een van de vele archieven of een mooie kaart. Uiteraard ontbreekt achtergrondinformatie daarbij niet. We gunnen u op deze manier graag een kijkje in ons rijke bezit.

De oude soldaat

De oudst bekende mens ter wereld was Jeanne-Louise Calment. Deze Française werd 122 jaar oud en overleed in 1997. Maar lang niet altijd en overal werden (en worden) betrouwbare geboorte- en overlijdensgegevens bijgehouden. Er zijn heel wat personen bekend die claimen veel ouder te zijn (of geworden) dan Jeanne-Louise. Een voorbeeld van man met een zeer hoge leeftijd vinden we in het Oud Archief Enkhuizen.

Lees meer...

Miniatuurboekjes

In bibliotheken van diverse erfgoedinstellingen zijn zogenaamde miniatuurboekjes te vinden. Piepkleine uitgaven, vaak van Bijbelteksten, voorzien van prachtige zijden of leren boekbandjes met goudopdruk en zilverbeslag. Ook het Westfries Archief bezit enkele van deze intrigerende werkjes. Waarom werden ze gemaakt, door wie en voor wie?

Lees meer...

Hondsdolheid

Hondsdolheid, of rabiës, is een ernstige ziekte. Besmetting met het rabiësvirus ontstaat vaak door een beet van een besmet dier, zoals een hond, vos of een vleermuis. Onbehandeld leidt de ziekte vrijwel altijd tot de dood. Er zijn slechts een paar gevallen wereldwijd bekend van mensen die rabiës hebben overleefd zonder behandeling. De ziekte vergt wereldwijd nog altijd 40.000 tot 70.000 doden per jaar.

Lees meer...

Zwart Goud

Op 12 april 2013 is er in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag een congres over houtsneden in incunabelen. Dit ter gelegenheid van de langverwachte heruitgave van Ina Koks proefschrift over houtsneden in incunabelen, gedrukt in de Nederlanden. Een incunabel is een gedrukt boek uit de beginperiode van de boekdrukkunst en dateert tussen 1475 en 1501. 

Lees meer...

Een bijzondere omslag in het archief van Obdam

De functie van een omslag in het archief is het beschermen tegen beschadiging en stof van de stukken die in die omslag zitten. De omslag zelf is verder totaal onbelangrijk. Maar er zijn uitzonderingen.

Lees meer...

 

de schatkistrechts

 

de schatkist 2