Schatkist

In onze schatkist treft u bijzondere objecten uit de kluizen van het Westfries Archief aan. Dat kan een recente aanwinst van de bibliotheek zijn, een onverwachte vondst in een van de vele archieven of een mooie kaart. Uiteraard ontbreekt achtergrondinformatie daarbij niet. We gunnen u op deze manier graag een kijkje in ons rijke bezit.

Een toevallige vondst

Aarjen Jacobsz. Kroon en zijn vrouw Jacoba Keizer woonde hun hele leven in Broek op Langedijk. In 1835 kocht Aarjen een boerderijtje met boomgaard en erf aan de Bangert in Zwaag. Maar waarom? In een tijd zonder auto’s en trein en met veel onverharde wegen was Zwaag best een eind weg vanaf Broek op Langedijk. Daarbij was Aarjen schipper en had hij een groot tuindersbedrijf. Er was dus geen enkele logische reden om zo ver weg land aan te kopen. Een spannend gegeven voor verder historisch onderzoek waarvan het antwoord ligt in een ingewikkeld familieverband.

Lees meer...

De stoomlocomotief

In september 1839 werd de eerste spoorlijn in Nederland geopend. De lijn liep van Amsterdam naar Haarlem. Westfriesland moest nog 45 jaar wachten op een spoorverbinding. Maar in mei 1884 werd het treintraject Zaandam-Hoorn geopend. En een jaar later, in juni 1885, reed de trein vanaf Hoorn door naar Enkhuizen.

Lees meer...

De oude soldaat

De oudst bekende mens ter wereld was Jeanne-Louise Calment. Deze Française werd 122 jaar oud en overleed in 1997. Maar lang niet altijd en overal werden (en worden) betrouwbare geboorte- en overlijdensgegevens bijgehouden. Er zijn heel wat personen bekend die claimen veel ouder te zijn (of geworden) dan Jeanne-Louise. Een voorbeeld van man met een zeer hoge leeftijd vinden we in het Oud Archief Enkhuizen.

Lees meer...

Miniatuurboekjes

In bibliotheken van diverse erfgoedinstellingen zijn zogenaamde miniatuurboekjes te vinden. Piepkleine uitgaven, vaak van Bijbelteksten, voorzien van prachtige zijden of leren boekbandjes met goudopdruk en zilverbeslag. Ook het Westfries Archief bezit enkele van deze intrigerende werkjes. Waarom werden ze gemaakt, door wie en voor wie?

Lees meer...

Hondsdolheid

Hondsdolheid, of rabiës, is een ernstige ziekte. Besmetting met het rabiësvirus ontstaat vaak door een beet van een besmet dier, zoals een hond, vos of een vleermuis. Onbehandeld leidt de ziekte vrijwel altijd tot de dood. Er zijn slechts een paar gevallen wereldwijd bekend van mensen die rabiës hebben overleefd zonder behandeling. De ziekte vergt wereldwijd nog altijd 40.000 tot 70.000 doden per jaar.

Lees meer...

 

de schatkistrechts

 

de schatkist 2