Ga naar content
Uw zoekacties: Oud archief stad Enkhuizen
0120 Oud archief stad Enkhuizen
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Voorrede
-
Inventaris
21. Handel en scheepvaart
- Akte waarbij Albert van Mecklenburg, koning van Zweden, vergunning verleent aan die van Amsterdam, Enkhuizen en Wieringen en aan anderen die hem bijstonden in de oorlog, om vrij te mogen varen op Denemarken en het land van Schonen. Verder krijgen ze vrijheden en voorrechten betreffende de geborgen goederen en verongelukte schepen, het gebruik van "victen", het dragen van wapens en vervoeren van koopwaren. Opgemaakt te Valsterbode op St. Jacob (25 juli) 1368. Toegevoegd is een lijst van in het Noordsche Rijk te betalen tolrechten voor personen en goederen
0120 Oud archief stad Enkhuizen
Inventaris
21. Handel en scheepvaart
-
Akte waarbij Albert van Mecklenburg, koning van Zweden, vergunning verleent aan die van Amsterdam, Enkhuizen en Wieringen en aan anderen die hem bijstonden in de oorlog, om vrij te mogen varen op Denemarken en het land van Schonen. Verder krijgen ze vrijheden en voorrechten betreffende de geborgen goederen en verongelukte schepen, het gebruik van "victen", het dragen van wapens en vervoeren van koopwaren. Opgemaakt te Valsterbode op St. Jacob (25 juli) 1368. Toegevoegd is een lijst van in het Noordsche Rijk te betalen tolrechten voor personen en goederen
Omvang:
1 charter
NB:
Een handgeschreven "voorrede", vermoedelijk van de hand van archivaris D. Brouwer, vermeldt: "Berust te Amsterdam. Het is door Dr. Scheltema, doch ten onrechte, opgeschreven op een te Haarlem in het Provinciaal Archief voorhanden geweest zijnde lijst der Enkhuizer charters, welke gevolgd is bij het opmaken van dezen gedrukten inventaris. Vandaar de vergissing. Op den te Enkhuizen berustenden inventaris van Dr. Scheltema ontbreekt het stuk." Zie de vermelding door P.Scheltema in "Het archief van de IJzeren Kapel in de Oude- of St. Nicolaaskerk te Amsterdam", blz. 29.
Oude Orde:
348
bergnr:
-

Kenmerken

Datering:
1353-1815 (1872)
Plaats:
Enkhuizen
Soort archief:
overheid
Omvang:
89500 mm
Openbaar:
geheel
Auteur:
C.J. Gonnet (1892, 1894), aangevuld door L. Hoogeveen (1974)