Bruidspenning gevraagd

Een bruiloft kenmerkt zich door rituelen en oude gebruiken. Een van deze oude rituelen is de bruidsopeising. Het is nu een onbekend ritueel, maar in de zeventiende eeuw was het nog springlevend. Al kon het toen ook al rekenen op veel kritiek.

Bij bruidsopeising werd een pasgetrouwd paar vlak na de huwelijkssluiting door een groep jongemannen tegengehouden. De bruid werd vastgehouden en onder veel rumoer en gejoel werd een bruidspenning geëist. Wanneer de groep mannen deze had ontvangen, dan mocht de bruid weer gaan. De bruidspenning bestond vaak uit bier, wijn of sterke drank.

Notaris april2019 1

de handtekeningen en de ‘merken’ van de getuigen

De kerkenraad en de overheid waren niet te spreken over dit gebruik. Het leidde vaak tot opstootjes en dronkenschap. Dit is mogelijk de reden waarom een groep mannen in februari 1680 een akte lieten opstellen voor de notaris van Avenhorn. Ruim een week daarvoor had de groep mannen een bruidspenning geëist terwijl ze een bruid vasthielden in Grosthuizen. Maar, zo lezen we in de akte, het verliep allemaal vreedzaam en netjes. Zonder ‘eenige hostiliteyten’. Het is maar de vraag of het bruidspaar daar hetzelfde over dacht.

Wilt u meer lezen? Klik dan hier.

De scans van deze akte kunt u hier terugvinden, de akte staat op scan 255 en 256.

 

de-notaris2

 

de-notaris

 

de-notaris3

chat loading...