Porcelijn, silverwerk, gout en juweelen

Magteltje Mulerius was 61 jaar oud toen zij in februari 1720 in Oosterblokker overleed. Magteltje trouwde twee keer. In 1690 trouwde ze met een predikant. Zij kregen twee kinderen die volwassen werden, Nicolaas en Johannes. In 1708 trouwde Magteltje voor de tweede keer; uit dit huwelijk werden geen kinderen geboren.

Na het overlijden van Magteltje moesten haar spullen worden verdeeld onder de erfgenamen. Daarom werd de boedel van Magteltje uitgebreid beschreven. Vrijwel alles dat in haar huis stond werd genoteerd. Dit geeft een interessant beeld van hoe iemand leefde en van de rijkdom van een persoon. Uit de boedelbeschrijving blijkt al snel dat Magteltje geen arm leven had geleid en dat ze dol was op schilderijen.

NotErfenis1 

De boedelbeschrijving werd verdeeld in een aantal ‘hoofdstukjes'. Eerst wordt het voorhuis beschreven, daarna de binnenkamer en als laatste het achterhuis. Het zilverwerk, goud en juwelen vormen een apart kopje. Het porselein, tin en koper vormen ook aparte kopjes.

Van zilver had Magteltje onder andere een mosterdpot en een peperdoos. Van porselein had zij 35 blauwe schoteltjes met, waarschijnlijk bijpassend, 35 blauwe kopjes. Naast verschillende luxeartikelen had Magteltje ook hele gewone spullen in huis. Zoals houten emmers, een spinnewiel en beddengoed.

Bent u benieuwd wat voor spullen Magteltje nog meer in huis had en hoe deze spullen werden verdeeld? Lees dan hier verder.

 

de-notaris2

 

de-notaris

 

de-notaris3

chat loading...