Studiezaal weer open vanaf 2 juni

Vanaf dinsdag 2 juni kunt u weer onderzoek doen in het Westfries Archief. De inrichting van de studiezaal is aangepast om u op een veilige manier te kunnen ontvangen. Daarbij gelden enkele spelregels.
Lees meer...

Het Westfries Archief wil graag het tijdsbeeld van Westfriesland in Coronatijd vastleggen. Helpt u ons mee? Lees meer...

Een eend in de geo-data vijver

Verslag PDOK congres 16 januari 2013
Op 16 januari  zetten de samenwerkende partners van het programma Publieke Dienstverlening op de Kaart (PDOK) hun handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst, die het beheer en de exploitatie van een centrale voorziening voor het ontsluiten van digitale geo-informatie overdroeg  aan het Kadaster en de stichting Geonovum. Het programma PDOK werd hiermee afgesloten, waarmee de ontwikkeling van het ontsluiten van geo-data weer een nieuwe fase in gaat. Deze mijlpaal werd gevierd met een Congresdag in het Orpheus-theater in Apeldoorn, waar ruim driehonderd geïnteresseerden op af kwamen.

Afkomstig uit het archiefveld was ik op dit congres een beetje een vreemde eend in de bijt. Wat me verbaasde, want als beheerders en beleidsbepalers op het gebied van informatie hebben we veel gedeelde belangen en kunnen we elkaar sterker maken. En we kunnen geo-data gebruiken om onze archieven (nog) toegankelijker te maken.

De overheid is al sinds jaar en dag een grootverzamelaar van geo-data. Overheidsorganisaties laten allerlei metingen verrichten om hun beleid te bepalen en evalueren, meten is immers weten. In de jaren ‘90 steeg het besef dat deze data niet alleen van belang zijn voor de verzamelende instantie, maar ook van nut kunnen zijn voor andere organisaties, al of niet overheidsorganen. Een aantal GIS (Geografisch Informatie Systeem) -techneuten startte in 1995 een project dat moest leiden tot een “Nationaal Clearinghouse  voor Geoinformatie” (NCGI); ofwel een catalogus van beschikbare geo-datasets, die in eerste instantie op CD-ROM, en later via het spannende “Internet” te raadplegen zou zijn.

Dit initiatief kreeg de naam“project Idéfix” naar het begrip Idée fixe, een obsessief waandenkbeeld. Want goed toegankelijke geo-data zou wel een droomkasteel blijven...
Maar het project sloeg aan en het stond uiteindelijk aan de basis van het rijksprogramma Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK). Het Kadaster, de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken, Rijkswaterstaat en stichting Geonovum werken sinds 2007 samen aan een nationale centrale voorziening voor het ontsluiten van gestructureerde geo-data.Het aanbieden van de gegevens als Open Data, gegevens te gebruiken door iedereen, is een belangrijke doelstelling van PDOK. Doordat marktpartijen de gegevens slim combineren, kan het delen van informatie bijdragen aan innovatie en economische groei.

In het afsluitende woord gaf congresvoorzitter prof. dr. Henk J. Scholten aan dat de geo-data community tot nu toe een vrij klein, besloten wereldje is. En dat dit wereldje grootse vooruitgang heeft geboekt op het gebied van het delen van informatie, maar dat om verder te innoveren echt input van buiten nodig is. Vreemde eendjes in de bijt zijn dus van harte welkom! En na een beetje googlen kwam ik erachter dat er ook al archief-eendjes in deze vijver zwemmen. Begin vorig jaar organiseerden Geonovum en Data Archivingand Networked Services (DANS) een studiemiddag over het duurzaam digitaal bewaren van geo-data. Jammer dat ik bij dié middag niet aanwezig was. Gelukkig hebben we de presentaties [link is niet meer actief] nog.

Anje van de Lek, Informatiemanager Westfries Archief
[de auteur is inmiddels niet meer werkzaam bij het WFA]

 

inspectie1

 

inspectie2