Studiezaal weer open vanaf 2 juni

Vanaf dinsdag 2 juni kunt u weer onderzoek doen in het Westfries Archief. De inrichting van de studiezaal is aangepast om u op een veilige manier te kunnen ontvangen. Daarbij gelden enkele spelregels.
Lees meer...

Het Westfries Archief wil graag het tijdsbeeld van Westfriesland in Coronatijd vastleggen. Helpt u ons mee? Lees meer...

Nieuwsbrief Compareerden voor mij (juni 2019)

Gestart
In april zijn we officieel gestart met het nieuwe VeleHanden- project Compareerden voor mij. In dit project gaan we alle notariële akten van het Westfries Archief invoeren. En dat zijn er heel wat. Tientallen meters aan boeken staan te wachten op invoer: meer dan 350.000 akten en ruim 1.000.000 scans.

Achter de schermen werkt een aantal deelnemers aan het ‘knippen’ van de boeken waarin de notariële akten staan. De boeken zijn geheel gescand. Maar tijdens het scannen kan niet het begin- en eindpunt van de akte worden aangegeven. De knippers doen dit voor elke akte handmatig. Het is een flinke en noodzakelijke klus, zonder knippen kan niet worden ingevoerd. Wij zijn dan ook erg blij met onze ‘knippers’!

In de afgelopen twee maanden zijn er meer dan 4000 akten ingevoerd en gecontroleerd. Een resultaat waar wij heel blij mee zijn! Tot nu toe doen al meer dan honderd deelnemers mee met het project. We hopen dat daar de komende tijd nog meer bij komen. Binnenkort gaan we starten met het verspreiden van flyers over het project. Weet u een goede plek om deze flyers neer te leggen of uit te delen? Laat het ons dan weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dan zorgen wij ervoor dat er een stapeltje flyers die kant op gaat.

Tips voor de invoer
Tip 1: lees de berichten
Op de projectpagina van Compareerden voor mij worden regelmatig berichten geplaatst. Onder het tabblad ‘berichten’ kunt u onder andere belangrijke mededelingen lezen, de vragen en antwoorden van andere deelnemers zien, op de hoogte blijven van de nieuwste tips en bijzondere verhalen lezen onder opmerkingen. Begin uw invoerdag dus goed, en kijk eerst bij het tabblad ‘berichten’. Zo blijft u op de hoogte van de nieuwste invoerinstructies en de laatste gestelde vragen en antwoorden.

Tip 2: de juiste aktesoort kiezen
Op de berichten-pagina ‘tips’ staat een bericht over de aktesoorten. Deze wordt, indien nodig, bijgewerkt. In dit bericht kunt u meer lezen over het kiezen van de juiste aktesoort,  dat kan soms een lastige klus zijn. Een paar tips voor het kiezen van de juiste aktesoort:

  • erfpacht wordt ingevoerd als aktesoort ‘huur’. Maar een hypotheek met erfpacht wordt ingevoerd als aktesoort ‘hypotheek’.
  • een obligatie met hypotheek wordt ingevoerd als aktesoort ‘hypotheek’.
  • veilingen worden ingevoerd als aktesoort ‘koop’.
  • verkoop/transport wordt ingevoerd als aktesoort ‘koop’.

 

Tip 3: plaatsnamen, namen van notarissen en akten melden

  • Plaatsnamen worden overgenomen zonder aanduidingen van land, provincie of gemeente. Alleen de plaatsnaam is voldoende. Neem de plaatsnamen over in de huidige spelling.
  • Alle namen in een akte worden overgenomen, behalve de namen van de notarissen en de ontvanger. Maar, als de notaris een andere rol heeft dan opsteller van de akte (bijvoorbeeld als getuige of schuldeiser) dan wordt de notaris wel opgenomen.
  • Soms is een akte niet helemaal juist geknipt. De akte is bijvoorbeeld onvolledig of je krijgt meerdere akten in beeld. Geef een onvolledige akte aan via een ‘opmerkelijk’-bericht.
    Indien er meerdere akten in beeld komen voer dan alle namen in die in de akten staan. Geef via een ‘opmerkelijk’-bericht aan dat er meerdere akten in één keer zijn ingevoerd en voer via ‘opmerkelijk’ ook de datum en type akte van de overige akten in.

 

Opmerkelijk
Onder het tabblad ‘opmerkingen’ kunt u bijzondere verhalen die u in de akten tegenkomt neerzetten. U kunt hiervoor tijdens het invoeren ook de knop ‘opmerkelijk’ gebruiken. Maar leuker is het om dit onder opmerkingen te doen, daar kan iedereen het lezen. Hieronder een kleine greep van een aantal bijzondere verhalen gevonden door de deelnemers aan ons project.

Op 11 maart 1843 verscheen Arnoldus Molenaar voor de notaris. Hij was een weduwnaar en woonde in het Rooms Katholiek Wees- en Armenhuis in Hoorn. Hij was gehuwd met Maria Matthijssen, zij was in 1841 overleden. Samen hadden ze vier kinderen, alleen hun dochter was op het moment dat de akte werd opgesteld nog minderjarig. Het contract dat werd opgesteld voor de notaris ging over de openbare verkoop van een huis met erf en grond aan het Achterom in Hoorn. Het was het huis van Maria en Arnoldus. Het huis bracht uiteindelijk 225 gulden op. Het is niet geheel duidelijk waarom Arnoldus het huis verkocht. Wellicht had hij het geld nodig om zijn verblijf in het armenhuis te bekostigen. Opvallend is dat in de akte staat vermeld dat Arnoldus en zijn vrouw ‘onder bestuur der oude Hollandsche Wetgeving zonder huwelijks contract was getrouwd’.  Arnoldus en Maria trouweden op 8 mei 1808, nog voor de invoer van de burgerlijke stand in 1811. Ze waren dus getrouwd onder de oude wetgeving. De notaris noteerde dit keurig in de akte. Arnoldus overleed op 17-06-1847, hij was toen 78 jaar oud.

Boedelverkopen zijn een interessante bron om te zien wat voor huisraad men vroeger in huis had. Menno Claveringe en zijn vrouw Aafje uit Zwaag kwamen vlak na elkaar te overlijden. Menno overleed in november 1844, zijn vrouw een jaar eerder in november 1843. Ze lieten drie minderjarige kinderen na: Impje, Vrouwtje en Neeltje Claveringe. De boedelverkoop van de huisraad van het overleden echtpaar vond plaats op 19 februari 1845. In de akte staat een lange opsomming van namen van dorpsgenoten en wat zij hadden gekocht voor welk bedrag. Een groot deel van de verkochte spullen werden door de notaris beschreven als ‘rommeling’. Maar sommige spullen werden wel gespecificeerd. Zoals een koffiemolen die voor zeventig cent werd verkocht. En een theeketel die voor één gulden en tien cent werd verkocht. Opvallend zijn de snaphaan, verkocht voor twee gulden en veertig cent, en een pistool, één gulden en dertig cent, die werden verkocht aan dorpsgenoten.

 

logo-VH

 

de-notaris2