De albums van Messchaert

Johannes Martinus Messchaert werd in 1857 in Hoorn geboren. Deze muzikale man bouwde een bloeiende zangcarrière op in binnen- en buitenland en werd een bekend concertzanger en zangpedagoog. Meer over Messchaert kunt u lezen in dit thema-artikel. Het Westfries Archief beheert de Collectie Johan Messchaert. In 1955 schonk de familie, na het overlijden van de langstlevende dochter van Messchaert, de verzamelde collectie over de concertzanger aan het Westfries Museum. Later werd de een deel van de collectie Messchaert overgedragen aan het Westfries Archief waar de collectie ook is in te zien.

messchaert-boek9-klein

In de collectie bevinden zich vele mooie stukken. Maar twee stukken springen in het oog: albums met handtekeningen. De eerste (inventarisnummer FV9) is een album met handtekeningen gemaakt ter gelegenheid van Messchaerts 25-jarig jubileum als zanger en stamt uit 1903. Het is gebonden in leer en perkament met koperen geëmailleerde hoeken en versierd met stenen en bladgoud. De inhoud is ook indrukwekkend. De handtekeningen van het koningshuis zijn gezet op prachtige versierde perkamenten bladzijdes. De overige handtekeningen zijn gezet op rijkelijk versierd papier.

messchaert-bladzijde-klein

In 1917 ontving Messchaert weer een bijzonder album (inventarisnummer FV10). Ditmaal ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag. Bijzonder aan dit album is zijn de bijzonder dikke en zware pagina’s. Wat bijdraagt aan de omvang en gewicht van het album. Het werk is dan ook groter en zwaarder dan het vorige album. Het zware album is prachtig gebonden in een bruin leren band versierd met bladgoud, stenen en koperen hoeken. In het boek staan vele handtekeningen van de bewonderaars van Messchaert, ook van het koninklijk huis.

messchaert-boek-klein

Beide albums zijn ware kunststukken.

 

de schatkistrechts

 

de schatkist 2

chat loading...