De studiezaal is tot-en-met dinsdag 9 februari 2021 gesloten. Lees meer...
Het Westfries Archief wil graag het tijdsbeeld van Westfriesland in Coronatijd vastleggen. Helpt u ons mee? Lees meer...
Klik hier om de collectie in te zien.
Westfriezen bij de notaris
Al honderden jaren lang zijn notarissen actief in Westfriesland. In hun akten bevinden zich talrijke bijzonderheden over het leven van onze voorouders. Het oude notariële archief wordt vooral door onderzoekers en gevorderde genealogen geraadpleegd. Om meer mensen kennis te laten maken met deze interessante en uitgebreide bron, besteden wij op onze website aandacht aan enkele in het oog springende akten.
Bakker Jan Gouwen en de Lutjebroeker dorpsbrand (1763)
Maar liefst 24 Lutjebroekers verklaarden op 6 november 1763 bij notaris Outger Slaghem dat zij hun dorpsgenoot Jan Gouwen kennen als ‘naarstig en vlijtig’ man, en dat hij zich immer als goed burger gedraagt. Gouwen had de officiële steunbetuiging hard nodig aangezien hij al negen maanden verantwoordelijk werd gehouden voor een tragedie.
Goed geregeld
Een boedelscheiding werd opgemaakt bij het verdelen van een erfenis. De gehele boedel werd beschreven en getaxeerd. Zodat daarna alle goederen eerlijk konden worden verdeeld over de erfgenamen.
In het water gesmeten
Ergens in juni 1709 werd Grietje Jacobs door haar buurman in de sloot gesmeten. Grietje en haar zusje bevonden zich op het land van de buurman, en die was het daar niet mee eens.
Het arbeidscontract van de tuinman
Jacob Pietersz. Groot was oud-commissaris in Hoorn. Blijkbaar had in zijn werkende leven goed verdiend. Hij had een tuin in polder de Schermer. En een hofstede met tuin in de Beemster.
De dockteresse
De wereld van de geneeskunde was vroeger een mannenwereld. Doktors en chirurgijns waren (vrijwel) altijd mannen. De meeste gebruikte middelen in strijd tegen ziekten waren braakmiddelen, laxeermiddelen en aderlaten.