Openingstijden

Het Westfries Archief is open van 10-17 uur.
Op woensdag en donderdag kunt u alleen op afspraak terecht. Uw gereserveerde stukken liggen dan voor u gereed ter inzage.
Op dinsdag en vrijdag kunt u ook zonder afspraak terecht. Wij raden echter aan om stukken van tevoren te reserveren, zodat uw bezoek voorbereid kan worden.

 

In het water gesmeten

Ergens in juni 1709 werd Grietje Jacobs door haar buurman in de sloot gesmeten. Grietje en haar zusje bevonden zich op het land van de buurman, en die was het daar niet mee eens.

De moeder en grootmoeder van Grietje zagen wat er gebeurde en reageerde woedend. Als ‘twistende en kijvende’ verlieten zij het land. Grietje was ondertussen op eigen kracht uit de sloot gekropen en naar huis gegaan.

Notaris Jan 2020

Op zich was dit niet zo’n hele bijzondere gebeurtenis. Maar helaas werd Grietje een dag na het ongeval ersntig ziek. In de dagen en weken erna kreeg ze last van enorme hoofdpijn, werd verward, raakte bewusteloos en uiteindelijk werd ze zelfs blind. Reden genoeg voor de moeder, grootmoeder en oom van het meisje om de buurman te beschuldigen. De zaak kwam voor het gerecht. Om die reden werden er voor de notaris verschillende akten opgesteld waarin ooggetuigen verklaringen aflegden over wat er die fatale dag en dagen erna was gebeurd.

Wilt u meer weten? Klik dan hier op de link.

 

de-notaris2

 

de-notaris

 

de-notaris3

chat loading...