Ga naar content

Maandag 19 mei jongstleden werd in het Westfries Archief een podcastaflevering van Wonderlijck Westvrieslandt opgenomen. Daarbij was ook publiek aanwezig. Makers Lourens Schuijtemaker en Loes Ehkart bespraken in deze aflevering een lofdicht op de stad Hoorn die in het Westfries Archief wordt bewaard.

Israël Jacobsz van der Meersch

Als studiezaalbezoeker kwam Lourens het lofdicht bij toeval tegen. In een handgeschreven boekwerk met voornamelijk wetten en regels stond ook een gedicht over Hoorn.

Het handschrift zelf is uit de achttiende eeuw, waarschijnlijk vervaardigd door de Hoornse organist en klokkenist Juriaan Spruyt. Maar onderaan het gedicht staat de naam J.J. van der Meersch met het jaartal 1605.

Lourens kwam tot de conclusie dat de initialen van Israël Jacobsz van der Meersch moeten zijn. Van der Meersch was schoolmeester, klerk bij de Gecommitteerde Raden van West-Friesland en later ook notaris.

Lofdicht is loflied

Het lofdicht op Hoorn bestaat uit 24 strofen en belicht allerlei zaken waar men in Hoorn anno 1605 trots op was. Zo roemt de dichter de internationale handel en scheepvaart, de wekelijkse kaasmarkt, de Westfriese Munt en de tuinen buiten de Koepoort waar de burgerij graag wandelde.

Verder zoeken bracht Lourens op het spoor van een handgeschreven liedboek van Israël Jacobsz van der Meersch. Dat ligt in The British Library in Londen. Hierin staat hetzelfde lofdicht maar dan als lied op de melodie van Psalm 6.

De twee podcastmakers vroegen het muzikale duo Ted en Aafke van Welbergen-Knijn om het loflied in te zingen op deze melodie. En zo is een loflied op Hoorn na eeuwen weer tot leven gewekt.

podcastopname

Tijdens de podcastopname in het Westfries Archief werd het publiek ondergedompeld in oude betoverende teksten en muziek. Ter afsluiting konden de aanwezigen nog vragen stellen aan de podcastmakers. Het was een geslaagde bijeenkomst die naar meer smaakt.

De podcastaflevering van Wonderlijck Westvrieslandt over het Hoorns lofdicht vindt u hier op Spotify.

Luister en kijk op YouTube voor de uitvoering van het lied door Ted en Aafke van Welbergen-Knijn.

Bekijk ook eens

Bekijk alle
Maarten van Rossem en Dirk Dekema 10 juli 2025
Medewerkers
18-07-2025

Directeur na 24 jaar met pensioen

Bijna een kwart eeuw was Dirk Dekema onze directeur, maar nu is zijn pensioen een feit. Als dank voor alles wat hij gedaan heeft voor het Westfries Archief kon een passend afscheid niet ontbreken. Hij kreeg een feestelijke afsluiting op donderdag 10 juli met als hoogtepunt een persoonlijke lezing door Maarten van Rossem. Dirk Dekema, […]
Meer informatie
Dienstverlening
09-07-2025

Toegangsweg weer geopend vanaf de A7

We zijn weer bereikbaar via de toegangsweg aan de Westfriese Parkweg, aan de kant van de A7. Let op: de toegangsweg heeft een vertragingssyteem in de vorm van zakpalen. Na 20 seconden zal de zakpaal in het wegdek zakken en bij groen licht kunt u doorrijden.
Meer informatie
Aanwinsten
07-07-2025

Aanwinsten juni 2025

In juni 2025 heeft het Westfries Archief weer een aantal bijzondere aanwinsten mogen ontvangen, variërend van familiearchieven en historische tekeningen tot lokale schooldocumenten en eigendomsbewijzen.  Archief familie De Wit-Duker  De Stichting Vrienden van het Westfries Archief heeft een bijzonder familiearchief aangekocht: dat van de familie de Wit-Duker. De families De Wit en Duker raakten in […]
Meer informatie
Activiteiten
27-06-2025

100 jaar Zuiderzeesteunwet

Deze week is het precies 100 jaar geleden dat in Nederland de Zuiderzeesteunwet werd aangenomen. De wet was bedoeld om vissers en andere gedupeerden van de afsluiting van de Zuiderzee te compenseren en hun een nieuw toekomstperspectief te bieden. Velen vroegen financiële steun aan, anderen werden geholpen met omscholing, een krediet of anderszins. dossiers Van […]
Meer informatie