Kicksen

De meeste archieven bestaan uit papier. Soms zijn er ook andere dingen te vinden, zoals een paar oude voetbalschoenen. De 'kicksen' komen uit het archief van voetbalclub Always Forward uit Hoorn. Naast de overheidsarchieven heeft het Westfries Archief namelijk ook particulier archieven van bijvoorbeeld personen, instellingen of verenigingen in huis. Denk aan een zangkoor of een gymnastiekvereniging. Ook van enkele bekende Westfriese voetbalclubs heeft het Westfries Archief de archieven in huis. 

In 2008 werd het archief van voetbalclub Always Forward overgebracht naar het Westfries Archief. Het zijn aardig wat dozen, in de kast staat bijna 4,5 meter voetbalgeschiedenis. Always Forward werd in 1921 opgericht door leden van de R.K. Sportclub in Hoorn. Deze club bestond al sinds 1917. Het archief bestaat uit onder andere notulen van de bestuurs-, jaar- en ledenvergaderingen, agenda’s voor de vergaderingen, ledenlijsten, begrotingen, het clubblad en receptiealbums. De club vierde in het verleden ook al een aantal jubilea. In het archief zijn stukken te vinden over de viering van het 15-jarig, 20-jarig, 40-jarig, 50-jarig, 55-jarig en 75-jarig bestaan van de club.

Naast deze papieren stukken bevinden zich in het archief van Always Forward ook nog andere stukken. Waaronder een aantal mooie vlaggen van de club, de oudste stamt uit 1917. En dus ook de voetbalschoenen. De kicksen waren van erelid J. van Dulmen. Hij speelde in de jaren dertig van de vorige eeuw voor Always Forward. Het zijn zware en dikke leren schoenen, door de ouderdom stug geworden. De veters zitten er niet meer in. Onder elke schoen bevinden zich vijf grote ijzeren noppen. De schoenen zien er heel anders uit dan de schoenen die je tegenwoordig op de voetbalvelden ziet.

De voetbalschoenen

 

de schatkistrechts

 

de schatkist 2

chat loading...