Nagetekende kunst

In de collectie van het Westfries Archief bevindt zich al jarenlang een tekening van een oorlogsschip. Deze afbeelding werd in 1743 gemaakt door Jan Rood uit Enkhuizen. Uit literatuur is bekend dat hij is geboren omstreeks 1700 en is overleden na 1770. Hij maakte tekeningen en aquarellen van zee- en riviergezichten met veel schepen, meestal zeer nauwkeurig uitgewerkt. Waarschijnlijk was Jan beurtschipper van Enkhuizen op Amsterdam.
Het was niet bekend of deze tekening een oorspronkelijk werk was. Totdat zij werd meegestuurd met een persbericht. Dankzij de oplettendheid van Kunsthandel Hoogsteder & Hoogsteder in Den Haag werd meer over de tekening duidelijk. De voorstelling van Jan Rood bleek precies overeen te komen met een schilderij in hun collectie.

nagetekende-kunst1

De schilder van dit doek was Ludolf Backhuyzen (Emden 1630 – Amsterdam 1708), één van de beroemdste Nederlandse marineschilders. Hij maakte het schilderij in 1701. De kunsthandel noemt het een prachtig voorbeeld van zijn late schilderstijl. Een citaat uit een bericht dat wij erover ontvingen: “De dikke dotten wolken in de lucht, de transparantie in de rookpartij, de zorgvuldig – laag voor laag – opgebouwde golven, de schittering van de vergulde spiegel: het is allemaal van de enorm hoge kwaliteit die typerend is voor Backhuyzen.” De historie van het schilderij gaat terug tot 1862. Toen dook het op bij een veiling in Parijs. Jan Rood zal zijn ‘inspiratiebron’ in 1743 ergens in Noord-Holland hebben gezien. Waar precies? Dat zullen we nooit achterhalen.

nagtekende-kunst2

De tekening maakt deel uit van onze beeldbank, toegangsnummer 0254. Het nummer is 4E2.

 

de schatkistrechts

 

de schatkist 2

chat loading...