Studiezaal weer open

Vanaf dinsdag 2 juni kunt u weer onderzoek doen in het Westfries Archief. De inrichting van de studiezaal is aangepast om u op een veilige manier te kunnen ontvangen. Daarbij gelden enkele spelregels.
Lees meer...

Het Westfries Archief wil graag het tijdsbeeld van Westfriesland in Coronatijd vastleggen. Helpt u ons mee? Lees meer...

Agenda

<< September 2020 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
 

Podcast over Aartswoud en Hoogwoud

25 september 2020

Pasgelden is in het Westfries Archief een podcast over Aartswoud en Hoogwoud opgenomen. Lars Boon van het Kaapvaarders Verbond sprak met Peter Swart over het maritieme verleden van deze twee Westfriese dorpen. Het Kaapvaarders Verbond is een groepje enthousiaste jongeren dat activiteiten in en rond de kerk van Aartswoud organiseert.

Lees meer...

Geschiedenislokaal Westfriesland: nieuwe website voor het onderwijs

18 september 2020

Donderdag 17 september is de website Geschiedenislokaal Westfriesland gelanceerd. Op deze website presenteert het Westfries Archief historische bronnen voor het voortgezet onderwijs. De bronnen zijn voorzien van een toelichting en context waardoor leerlingen en docenten er snel mee aan de slag kunnen.

Lees meer...

In onze schatkist: de particuliere notulen van de vergaderingen van de Staten van Holland

16 september 2020

In onze schatkist treft u bijzondere objecten uit de kluizen van het Westfries Archief aan. Dat kan een recente aanwinst van de bibliotheek zijn, een onverwachte vondst in een van de vele archieven of een mooie kaart. Uiteraard ontbreekt achtergrondinformatie daarbij niet. We gunnen u op deze manier graag een kijkje in ons rijke bezit.

Deze aflevering gaat over de particuliere notulen van de vergaderingen van de Staten van Holland. Wilt u meer weten?

Lees meer...

2,5 miljoen namen in onze personen-databank!

14 september 2020

Vandaag bereikt de personen-databank op de website van het Westfries Archief de geweldige mijlpaal van 2,5 miljoen namen. De gegevens komen uit duizenden historische bronnen, zoals doopboeken, bevolkingsregisters, akten van geboorte, huwelijk of overlijden en notariële akten. Een schat aan informatie over onze voorouders wordt op deze manier steeds toegankelijker.

Lees meer...

Een andere Open Monumentendag

12 september 2020

De Open Monumentendag in Westfriesland is in 2020 anders dan in voorgaande jaren. Als gevolg van COVID-19 blijven veel monumenten gesloten. De comités in Enkhuizen, Stedebroec en Koggenland hebben wel programma’s met openstellingen, rekening houdend met de coronamaatregelen. In de gemeente Medemblik is gekozen voor een andere benadering. Door middel van vijf filmpjes worden monumenten digitaal in de schijnwerpers gezet.

Lees meer...