Corona

Studiezaal is open op dinsdag tot en met vrijdag. Op dinsdagen is een afspraak niet verplicht, op de andere dagen wel. Lees meer...

Het Westfries Archief wil graag het tijdsbeeld van Westfriesland in Coronatijd vastleggen. Helpt u ons mee? Lees meer...

Klik
hier om de collectie in te zien.

Agenda

<< Oktober 2021 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 

Studiezaal op dinsdag weer open, woensdag tot en met vrijdag blijft op afspraak

13 oktober 2021

Vanaf week 42 (18-22 oktober) is het op dinsdagen niet meer nodig om een werkplek in onze studiezaal te reserveren. Op woensdagen, donderdagen en vrijdagen blijven we wel werken op afspraak, en blijft het verplicht om stukken van tevoren aan te vragen.

U kunt op dinsdag 19 oktober dus weer gewoon binnenlopen tijdens kantooruren. Omdat we nog wel proberen wat extra ruimte tussen de werkplekken te houden, is het aantal werkplekken minder dan normaal. Overigens mag u ook voor de dinsdag al van tevoren stukken reserveren. Deze liggen dan uiterlijk om 9.30 uur voor u klaar.

Bij het bezoek aan de studiezaal vragen wij niet naar een vaccinatiebewijs, bewijs van herstel of recente test. Een mondkapje was al langer niet meer verplicht.

In onze studiezaal adviseren wij de volgende (hygiëne)richtlijnen:

  • Hou zo veel mogelijk anderhalve meter afstand van elkaar en van de medewerkers.
  • Was of ontsmet regelmatig uw handen. In ieder geval altijd bij binnenkomst in de studiezaal.
  • Neem zoveel mogelijk uw eigen potlood, laptop en camera mee.
  • Blijf thuis bij koorts of luchtweg- of verkoudheidsklachten zoals hoesten of niezen.
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
  • Gebruik alleen papieren zakdoekjes en gooi deze na één keer gebruiken weg en was of desinfecteer daarna uw handen.
  • Schud geen handen.
  • Raak zo min mogelijk uw gezicht aan.

Voor meer informatie over richtlijnen van de overheid zie hier.

Rabo ClubSupport actie: steun de Vrienden van het Westfries Archief

6 oktober 2021

Dit jaar mogen de Vrienden van het Westfries Archief weer meedoen met de Rabo ClubSupport actie. Dat houdt in dat Rabo-leden hun stem mogen uitbrengen op clubs of verenigingen die zij een warm hart toedragen. Zij krijgen een code om een stem uit te brengen. Hoe meer stemmen, hoe hoger het gesponsorde bedrag van de Rabobank.

Dus: bent u lid van de Rabobank? Steun dan onze Vrienden. Stemmen kan tot en met 24 oktober.

 

Aan het werk! Lezing en rondleiding in het Westfries Archief

21 september 2021

Let op! Aanmelden is niet meer mogelijk. De lezingen en rondleidingen zittten vol. 

Elk jaar is oktober de maand van de geschiedenis. Het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en andere culturele organisaties brengen geschiedenis voor het voetlicht middels uiteenlopende activiteiten, op locatie en online. Dit jaar is het landelijk thema ‘Aan het werk!’ Kom naar het Westfries Archief, luister naar de lezing, loop door het depot en ontdek het arbeidsverleden van Westfriesland.

bulloper

Op vier vrijdagen wordt tijdens de lezing meer verteld over werk in voorbije eeuwen in Westfriesland. Bijvoorbeeld over gilden in de steden. En over de schippers van het platteland die naar het Oostzeegebied voeren. Ook al lang verdwenen en vergeten beroepen komen aan bod, zoals de lantaarnopstekers en bullopers. Er wordt verteld over Cornelia van Est die een kraam had waar ze zout verkocht. En u komt te weten wat schipper Jacob Tasman vervoerde. Tijdens de rondleiding krijgt u een kijkje achter de schermen in de depots van het archief. Meer dan negen strekkende kilometer archief vertelt het verhaal van de rijke geschiedenis van Westfriesland. Uiteraard krijgt u ook originele archiefstukken te zien die aansluiten bij het thema.

De lezingen en rondleidingen worden gehouden op vrijdag 1, 8, 15 en 29 oktober van 15.00 uur tot 17.00 uur. Inloop vanaf 14.45 uur.
U kunt parkeren bij het archief, klik hier voor de route.

De lezingen en rondleidingen zijn volgeboekt. 

 

Vorig jaar was er geen rondleiding en lezing. Toen werden voor de maand van de geschiedenis vier bijzondere filmpjes gemaakt over schatten uit het archief. U kunt de filmpje terugkijken op het YouTube-kanaal van het Westfries Archief. 

Start NGV-cursus stamboomonderzoek

13 september 2021

In oktober en november organiseert de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) afdeling Oostelijk Westfriesland in samenwerking met het Westfries Archief weer een cursus Stamboomonderzoek voor beginners/ Genealogie kapstok voor familiegeschiedenis. Tijdens deze cursus leert u meer over onderzoek doen naar uw familiegeschiedenis. De cursus wordt gegeven door leden van de vereniging.

De cursus vindt plaats in het Westfries Archief op 8, 15, 22 en 29 oktober en 5 en 12 november. Steeds op vrijdag van 10.00 uur tot 12.00 uur. Klik hier voor de route naar het archief.

De kosten bedragen € 70,00 inclusief cursusmap.

Voor meer informatie en aanmelden mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Weduwe bouwde monumentaal huis in Medemblik

9 september 2021

Het Westfries Archief presenteerde 7 september jongstleden de ontstaansgeschiedenis van een huis met een bijzondere gevel uit 1656. Dat gebeurde in het bijzijn van de huidige bewoners, Paul Rietmeijer en Ytje Visser. Het monumentale huis staat aan de Oosterhaven in Medemblik. De rijk versierde gevel heeft ingemetselde gevelstenen met het bouwjaar, varende zeilschepen, het wapen van Medemblik en een bebladerde boom. Het verhaal gaat dat het huis in opdracht van de West-Indische Compagnie is gebouwd. Maar recente archiefvondsten vertellen een andere ontstaansgeschiedenis.

Lees meer...

chat loading...