Collectie Hovenga bij “Andijkers in verzet” online
03-06-2025
In 1985 verscheen het boekje “Andijkers in verzet”. Op pagina 153 is te lezen dat de gebruikte documentatie “berust bij de Archiefdienst Westfriese Gemeenten te Hoorn”. De overdracht kwam echter pas in 1993 tot stand.
Onlangs zijn twaalf cassettebandjes met interviews met oud-verzetslieden gedigitaliseerd en gepubliceerd op onze website. Vanaf deze week is de hele collectie digitaal beschikbaar, dus inclusief archiefstukken en drukwerk zoals verzetskrantjes.
Van de in 1993 meegeleverde inventaris bleken de nummers 2, 3, 7, 9, 10, 21, 22, 23, 24, 25, 36, 37 en 43 jammer genoeg niet aanwezig. Deze nummers staan wel in de inventaris, maar zijn dus niet aanwezig. Voor het ontbreken van de stukken zie: toegangsnummer 0453 (Archiefdienst Westfriese Gemeenten), inventarisnummer 184.
In het Westfries Archief is onlangs een groot inventarisatieproject afgerond. Het betreft de archieven van de bekende voormalige kaasbedrijven aan de Bierkade 4 en Appelhaven 6-7: De oudste stukken dateren uit de late achttiende eeuw, de jongste uit de jaren 1960. De totale omvang bedraagt zo’n 50 strekkende meter archief. Hiermee komt een belangrijke informatiebron […]
Vrijwilligers van het Westfries Archief nemen iedere maand vele pagina’s door uit de doop, trouw en begraafboeken (DTB) en halen daar vele namen uit. In mei 2025 zijn de volgende indexen op DTB verwerkt: Een overzicht van alle geïndexeerde bronnen vindt u in dit schema.
Het Westfries Archief krijgt regelmatig schenkingen aangeboden. Soms door organisaties die hun archieven willen overdragen. Maar vaak zijn het particulieren die foto’s of documenten aanbieden die vanwege een historische waarde in een archiefbewaarplaats thuishoren. Het Westfries Archief beschikt over faciliteiten om deze documenten onder de juiste condities duurzaam te bewaren. Daarnaast zorgt het Westfries Archief […]