Op woensdag 9 juli is onze studiezaal gesloten voor publiek in verband met een evenement. Op donderdag 10 juli zijn wij om dezelfde reden telefonisch niet bereikbaar vanaf 14.00 uur. U kunt ons een bericht sturen via het
contactformulier
Vorige week lanceerde de Universiteit van Leiden een website met meer dan 200 Nederlandstalige kronieken. De kronieken dateren van 1500 tot 1850 en komen uit alle hoeken van Nederland en België; het gebied van Ameland tot Ypres (Ieper). Ze werden getranscribeerd met behulp van artificiële intelligentie en zijn nu online doorzoekbaar via https://kronieken.transkribus.eu/.
Schat aan informatie
De kronieken bevatten een schat aan informatie over het dagelijkse leven in die periodes. Kronieken beschrijven namelijk chronologisch gebeurtenissen uit het heden en verleden, vaak met een lokale focus. Zo zijn er stads- en dorpskronieken. Een kroniek houdt het midden tussen het moderne Twitter en een dagboek: een kroniekschrijver vertelt wat hij of zij zelf interessant vindt. Dat zijn niet enkel klachten over de barre winter, of verzuchtingen over de voedselprijzen die blijven stijgen, maar ook verslag van een bloedige moord of hoe de beeldenstormers een kerk onderhanden namen.
De Kroniekenwebsite bevat twee kronieken van het Westfries Archief: de Kroniek van Medemblik en de Kroniek van Klaas van Voorst over Hoorn. Bladeren door de Kroniek van Medemblik kan hier, en voor de Kroniek van Klaas van Voorst hier. Hoorn is een van de best beschreven plaatsen, met meer dan 3000 pagina’s in verschillende kronieken. Het Westfries Archief gaat bovendien nog een stapje verder met de Kroniek van Klaas van Voorst. Deze kroniek is al getranscribeerd met behulp van artificiële intelligentie. Een groep toegewijde vrijwilligers zijn de transcripties nu aan het nakijken en corrigeren. Over enkele maanden willen we de verbeterde versie aan het grote publiek voorstellen.
Deze week is het precies 100 jaar geleden dat in Nederland de Zuiderzeesteunwet werd aangenomen. De wet was bedoeld om vissers en andere gedupeerden van de afsluiting van de Zuiderzee te compenseren en hun een nieuw toekomstperspectief te bieden. Velen vroegen financiële steun aan, anderen werden geholpen met omscholing, een krediet of anderszins. dossiers Van […]
Toegangsweg tijdelijk afgesloten van 30 juni t/m 1 juli 2025
U kunt ons bereiken via de route aan de oostzijde, Geldelozeweg/Keern. Vanaf 2 juli weer bereikbaar via de normale toegangsweg met zakpalen. Let op: maximaal 15km per uur!
In het Westfries Archief is onlangs een groot inventarisatieproject afgerond. Het betreft de archieven van de bekende voormalige kaasbedrijven aan de Bierkade 4 en Appelhaven 6-7: De oudste stukken dateren uit de late achttiende eeuw, de jongste uit de jaren 1960. De totale omvang bedraagt zo’n 50 strekkende meter archief. Hiermee komt een belangrijke informatiebron […]
Vrijwilligers van het Westfries Archief nemen iedere maand vele pagina’s door uit de doop, trouw en begraafboeken (DTB) en halen daar vele namen uit. In mei 2025 zijn de volgende indexen op DTB verwerkt: Een overzicht van alle geïndexeerde bronnen vindt u in dit schema.