Uniek middeleeuws getijdenboek nu ook online beschikbaar
14-11-2024
Het Westfries Archief heeft een bijzonder juweel aan haar digitale collectie toegevoegd: een prachtig middeleeuws getijdenboek uit 1422. Dankzij het nationale programma Metamorfoze van de Koninklijke Bibliotheek is dit unieke document gedigitaliseerd en is het vanaf nu voor iedereen online te bekijken.
Een kijkje in het verleden
Het getijdenboek, afkomstig uit het Sint Catharinaklooster in Hoorn, biedt een fascinerende inkijk in het religieuze leven van onze voorouders. Achterin het boek staat een persoonlijke noot van zuster Katrijn Taems, waardoor we weten dat zij dit boek als haar persoonlijke gebedenboek gebruikte. Getijdenboeken waren in de middeleeuwen onmisbaar voor zowel geestelijken als leken. Ze bevatten gebeden voor alle uren van de dag. Met behulp van het boekje vond men structuur en regelmaat aan het leven.
Metamorfoze: behoud van ons cultureel erfgoed
De digitalisering van het getijdenboek is mogelijk gemaakt door samenwerking binnen het Metamorfoze-programma van de KB. Dit nationale programma, gefinancierd door het Ministerie van OCW, zet zich in voor het behoud en de toegankelijkheid van ons papieren erfgoed. Door documenten zoals dit getijdenboek te digitaliseren, voorkomen wij schade door het gebruik en kan een veel groter publiek deze documenten bestuderen.
Wat is een getijdenboek?
Een getijdenboek is een soort gebedenboek dat in de middeleeuwen zeer populair was. Het bevatte een vaste reeks gebeden, psalmen en liederen die op vaste tijdstippen werden gebeden. Naast de dagelijkse gebeden bevatten getijdenboeken vaak ook speciale gebeden voor bijvoorbeeld Maria, de heiligen of voor de overledenen. Mensen illustreerden getijdenboeken vaak prachtig en beschouwden ze als kostbare bezittingen.
Het gedigitaliseerde getijdenboek is nu te vinden op de website van het Westfries Archief. Ontdek zelf de schoonheid en de betekenis van dit unieke document.
Deze week is het precies 100 jaar geleden dat in Nederland de Zuiderzeesteunwet werd aangenomen. De wet was bedoeld om vissers en andere gedupeerden van de afsluiting van de Zuiderzee te compenseren en hun een nieuw toekomstperspectief te bieden. Velen vroegen financiële steun aan, anderen werden geholpen met omscholing, een krediet of anderszins. dossiers Van […]
Toegangsweg tijdelijk afgesloten van 30 juni t/m 1 juli 2025
U kunt ons bereiken via de route aan de oostzijde, Geldelozeweg/Keern. Vanaf 2 juli weer bereikbaar via de normale toegangsweg met zakpalen. Let op: maximaal 15km per uur!
In het Westfries Archief is onlangs een groot inventarisatieproject afgerond. Het betreft de archieven van de bekende voormalige kaasbedrijven aan de Bierkade 4 en Appelhaven 6-7: De oudste stukken dateren uit de late achttiende eeuw, de jongste uit de jaren 1960. De totale omvang bedraagt zo’n 50 strekkende meter archief. Hiermee komt een belangrijke informatiebron […]
Vrijwilligers van het Westfries Archief nemen iedere maand vele pagina’s door uit de doop, trouw en begraafboeken (DTB) en halen daar vele namen uit. In mei 2025 zijn de volgende indexen op DTB verwerkt: Een overzicht van alle geïndexeerde bronnen vindt u in dit schema.