In 2022 heeft het Westfries Archief in samenwerking met DE REE archiefsystemen een eerste succesvolle uitplaatsing van digitaal gevormd Document Management System (DMS) archief voor de gemeente Hoorn uitgevoerd. Bijna 360.000 digitale bestanden die gevormd zijn in de jaren 2003-2013 zijn opgenomen in het Westfries eDepot en toegankelijk gemaakt voor gebruikers en beheerders van de gemeente Hoorn.
Dit project is in zeer nauwe en goede samenwerking tussen leverancier, regionaal archief en de gemeente vormgegeven en heeft in enkele maanden tijd tot een mooi resultaat geleid. Daarbij zijn de verwachtingen van de betrokken gemeentelijke informatiebeheerders overtroffen. Zij zijn enthousiast en geven aan dat de informatie goed vindbaar is en gemakkelijk doorzoekbaar door de gestructureerde metadateringen in MAIS-(M)DWS.
Bij invoer van de informatie naar het eDepot zijn de bestanden gestructureerd voorzien van de gewenste metadatastandaard. Eenmaal uitgeplaatst in het eDepot kunnen geautoriseerde informatiebeheerders van de gemeente de data nog verrijken. Ook beheersprocessen kunnen uitgevoerd worden zoals het jaarlijks verwijderen van informatie waarvan de bewaartermijn is verstreken. De permanent te bewaren bestanden blijven binnen het eDepot duurzaam gearchiveerd. Dit is eenvoudig uit te voeren omdat de nodige bewerkingen al hebben plaatsgevonden. Ook in de onlinepublicatie van openbare informatie is daarmee voorzien.
Gemeente Hoorn
Bij de gemeente Hoorn heeft er de afgelopen periode een vooruitstrevende en ingrijpende ICT-transitie plaatsgevonden. Voor dit traject is een bewuste keuze gemaakt voor uitplaatsing van het voormalige DMS in het regionale eDepot in plaats van opvolgende risicovolle en dure migraties naar andere gemeentelijke informatiesystemen. Bovendien wordt de constructieve samenwerking nog meer gestimuleerd op het gebied van informatievorming en informatiebeheersing en versterkt het Archiveren by Design principe.
In de nabije toekomst zal meer informatie bij gemeenten uit informatiesystemen voor migratie in aanmerkingkomen. De gemeente Hoorn wil daarvoor één centrale applicatie gebruiken met een uniforme werkwijze waarbij technisch beheer is uitbesteed. Het gebruik en beheer van informatie welke is gevormd in verschillende informatiesystemen wordt centraal ondergebracht in het eDepot. Informatie uit archieven blijft op die manier moeiteloos beschikbaar voor iedereen.
Bekijk ook eens
Bekijk alle100 jaar Zuiderzeesteunwet
Deze week is het precies 100 jaar geleden dat in Nederland de Zuiderzeesteunwet werd aangenomen. De wet was bedoeld om vissers en andere gedupeerden van de afsluiting van de Zuiderzee te compenseren en hun een nieuw toekomstperspectief te bieden. Velen vroegen financiële steun aan, anderen werden geholpen met omscholing, een krediet of anderszins. dossiers Van […]Toegangsweg tijdelijk afgesloten van 30 juni t/m 1 juli 2025
U kunt ons bereiken via de route aan de oostzijde, Geldelozeweg/Keern. Vanaf 2 juli weer bereikbaar via de normale toegangsweg met zakpalen. Let op: maximaal 15km per uur!Hoornse kaasarchieven beschikbaar
In het Westfries Archief is onlangs een groot inventarisatieproject afgerond. Het betreft de archieven van de bekende voormalige kaasbedrijven aan de Bierkade 4 en Appelhaven 6-7: De oudste stukken dateren uit de late achttiende eeuw, de jongste uit de jaren 1960. De totale omvang bedraagt zo’n 50 strekkende meter archief. Hiermee komt een belangrijke informatiebron […]Nieuwe indexen in mei 2025
Vrijwilligers van het Westfries Archief nemen iedere maand vele pagina’s door uit de doop, trouw en begraafboeken (DTB) en halen daar vele namen uit. In mei 2025 zijn de volgende indexen op DTB verwerkt: Een overzicht van alle geïndexeerde bronnen vindt u in dit schema.Schijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over nieuwe aanwinsten en activiteiten van het Westfries Archief.
"*" geeft vereiste velden aan