Ga naar content

Vanaf januari 2025 wordt het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) openbaar en in fases online geplaatst. Dit archief omvat de processtukken van circa 425.000 personen die kort na de oorlog verdacht werden van collaboratie met de Duitse bezetter. Het bevat veel informatie, ook over slachtoffers en het verzet, maar de openbaarwording kan daardoor confronterend zijn voor nabestaanden. In aanloop naar januari worden daarom regionale informatiebijeenkomsten georganiseerd.

bijeenkomsten Noord-holland

In Noord-Holland zijn er twee bijeenkomsten, waarin meer wordt verteld over het archief, wat het inhoudt en hoe er online in gezocht kan worden. Er is speciale aandacht voor de emoties die de openbaarwording kan oproepen:

12 november 2024
Westfries Archief
18:30 – 22:00 uur
Hoorn

14 november 2024 
Noord-Hollands Archief
18:30 – 22:00 uur
Haarlem

In verband met de beperkte zitplaatsen vragen we of u zich vooraf wilt aanmelden.

NSB-kringhuis en gearresteerde NSB’ers in Hoorn (foto’s J.D. Osinga, collectie Westfries Archief)

CABR

Het CABR is door zijn omvang en inhoud het meest geraadpleegde oorlogsarchief in Nederland. Tot 1 januari 2025 kunnen onderzoekers en belangstellenden het archief alleen onder speciale voorwaarden inzien. Daarna is het voor iedereen in te zien.

Daarnaast wordt het archief vanaf januari in fases online beschikbaar gemaakt door het project Oorlog voor de Rechter. Op 2 januari worden de eerste 8 miljoen pagina’s van de totaal 30 miljoen online beschikbaar gemaakt. In 2027 is het CABR volledig gedigitaliseerd.

Om meer informatie te geven over het CABR, wat het inhoudt en hoe je er straks online in kunt zoeken, organiseren wij in samenwerking met Oorlog voor de Rechter en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum een informatiebijeenkomst. Dit doen we als onderdeel van een landelijke regiotour van vergelijkbare bijeenkomsten, die door verschillende archiefinstellingen in heel Nederland worden georganiseerd. In de bijeenkomst praten we u bij over het project Oorlog voor de Rechter en gaan we in gesprek over de mogelijkheden en gevolgen van het openbaar worden van dit archief.

Tijdens de bijeenkomsten is er extra aandacht voor het besef dat nabestaanden de openstelling van het CABR als confronterend kunnen ervaren. Het kan emoties oproepen, bijvoorbeeld omdat er nieuwe informatie bekend wordt over wat er met familieleden is gebeurd. Dit geldt voor nabestaanden van verdachten, maar ook voor nabestaanden van vervolgingsslachtoffers en verzetsdeelnemers. In het programma zal er daarom ook aandacht zijn voor de mogelijke impact van online beschikbaarstelling en de beschikbare hulp en ondersteuning die voor sommigen nodig zal zijn.

Het programma

18:30 uur: Inloop met koffie en thee
19:00 uur:
Welkomstwoord door Dirk Dekema, directeur Westfries Archief
Inleiding door Oorlog voor de Rechter
Presentatie resultaten onderzoek ARQ
In welke archieven kun je onderzoek doen naar de Tweede Wereldoorlog in Noord-Holland?
20:30 uur: Pauze
20:45 uur: In gesprek over de impact openbaarwording CABR, begeleid door ARQ.
21:30 uur: Napraten
22:00 uur: Einde

Na elk onderdeel is er gelegenheid om vragen te stellen.

Praktische informatie

Aan deelname zijn geen kosten verbonden. 

Datum: 12 november 2024 
Tijd: 18:30 – 22:00 uur
Locatie: Westfries Archief
Blauwe Berg 5c, 1625 NT Hoorn

aanmelden bijeenkomst in Hoorn

Op de website van het Noord-Hollands Archief vindt u meer informatie over de bijeenkomst op 14 november.

aanmelden is niet meer mogelijk

Over Oorlog voor de Rechter

Het project Oorlog voor de Rechter is een samenwerkingsverband tussen het Nationaal Archief, het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust-, Genocidestudies, het Huygens Instituut en WO2Net.

Bekijk ook eens

Bekijk alle
Ongecategoriseerd
09-07-2025

Toegangsweg weer geopend vanaf de A7

We zijn weer bereikbaar via de toegangsweg aan de Westfriese Parkweg, aan de kant van de A7. Let op: de toegangsweg heeft een vertragingssyteem in de vorm van zakpalen. Na 20 seconden zal de zakpaal in het wegdek zakken en bij groen licht kunt u doorrijden.
Meer informatie
Aanwinsten
07-07-2025

Aanwinsten juni 2025

In juni 2025 heeft het Westfries Archief weer een aantal bijzondere aanwinsten mogen ontvangen, variërend van familiearchieven en historische tekeningen tot lokale schooldocumenten en eigendomsbewijzen.  Archief familie De Wit-Duker  De Stichting Vrienden van het Westfries Archief heeft een bijzonder familiearchief aangekocht: dat van de familie de Wit-Duker. De families De Wit en Duker raakten in […]
Meer informatie
Activiteiten
27-06-2025

100 jaar Zuiderzeesteunwet

Deze week is het precies 100 jaar geleden dat in Nederland de Zuiderzeesteunwet werd aangenomen. De wet was bedoeld om vissers en andere gedupeerden van de afsluiting van de Zuiderzee te compenseren en hun een nieuw toekomstperspectief te bieden. Velen vroegen financiële steun aan, anderen werden geholpen met omscholing, een krediet of anderszins. dossiers Van […]
Meer informatie
Dienstverlening
20-06-2025

Toegangsweg tijdelijk afgesloten van 30 juni t/m 1 juli 2025

U kunt ons bereiken via de route aan de oostzijde, Geldelozeweg/Keern. Vanaf 2 juli weer bereikbaar via de normale toegangsweg met zakpalen. Let op: maximaal 15km per uur!
Meer informatie