VeleHanden

Voor het Compareerden voor mij-project op VeleHanden vraagt het Westfries Archief uw hulp. Voor het toegankelijk maken van de notariële akten op internet hebben we veel vrijwilligers nodig.

Wat vragen wij van u?
Al honderden jaren lang zijn notarissen actief in Westfriesland. In hun akten bevinden zich talrijke bijzonderheden over het leven van onze voorouders. In dit project voeren we alle akten in, van 1552 tot 1935. De notariële archieven worden nu vooral door onderzoekers en genealogen geraadpleegd. Met het beschrijven van de akten kan een grotere groep mensen deze bijzondere en interessante bron makkelijker en sneller raadplegen.

De scans van de notariële akten zijn sinds 2018 digitaal door te bladeren via de website van het Westfries Archief. Om deze akten ook doorzoekbaar te maken vragen wij u om de gegevens van de akten vanaf de scans in te voeren. Dit kunt u gewoon thuis doen, achter uw eigen computer. Zodra alle scans van een boek zijn ingevoerd en gecontroleerd worden de gegevens op de website van het Westfries Archief geplaatst.  

Wat levert het u op?
Dit project biedt u de gelegenheid om de inwoners van een stad of dorp in Westfriesland te leren kennen. Wellicht komt u zelfs uw eigen voorouders tegen! 

We starten het project eenvoudig met notariële akten uit de negentiende en twintigste eeuw. Daarna wordt het steeds een stapje lastiger wanneer we verder teruggaan in de tijd. 

Voor het invoeren en controleren van de scan ontvangt u punten. Voor elke ingevoerde scan krijgt u 3 punten, na controle komen daar 3 extra punten bij. Een controleur krijgt 3 punten per scan. De punten kunt u hier besteden. 

Wat moet u doen?
Ga naar www.velehanden.nl en schrijf u in. U kunt zich daarna aanmelden voor het project Compareerden voor mij.

Hulp nodig?
Op deze pagina vindt u aan de linkerzijde een aantal hulpmiddelen bij het indexeren. Verder organiseren wij elke tweede vrijdag van de maand een inloopochtend voor alle VeleHanden vrijwilligers. U bent dan van harte welkom om langs te komen en al uw vragen te stellen over ons project in VeleHanden. Ook kunt u dan andere vrijwilligers ontmoeten. 

 

logo-VH

 

de-notaris2

chat loading...