Studiezaal weer open vanaf 2 juni

Vanaf dinsdag 2 juni kunt u weer onderzoek doen in het Westfries Archief. De inrichting van de studiezaal is aangepast om u op een veilige manier te kunnen ontvangen. Daarbij gelden enkele spelregels.
Lees meer...

Het Westfries Archief wil graag het tijdsbeeld van Westfriesland in Coronatijd vastleggen. Helpt u ons mee? Lees meer...

Agenda

<< Juni 2020 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
 

Aanwinst: Medenblicker Scharre-zoodtje

20 januari 2010

De gemeente Medemblik heeft een bijzonder boekwerkje geschonken aan het Westfries Archief. Het betreft een zeldzaam liedboekje uit 1650. Uitgegeven in Medemblik door de organist Hendrick Janszoon Prins.

De schenking is tot stand gekomen via bemiddeling van de stichting Vrienden van het Westfries Archief. Nadat historicus Peter Swart het boekje op het spoor was gekomen heeft de stichting contact opgenomen met de gemeente. Wethouder Zwagerman reageerde direct enthousiast. Het cultuurbeleid van Medemblik is gericht op het behouden van verhalen van en over Medemblik. Het verdient dus een plaats naast de historische archieven van Medemblik die door het Westfries Archief worden beheerd.

Lokale liedboekjes waren zeer populair in de zeventiende eeuw. Er zijn voorbeelden van bekend uit Amsterdam, Rotterdam, Haarlem,  Hoorn en tal van andere plaatsen. Voor meer informatie over het genre kunt u hier een artikel lezen van de heer Grijp.
 
Op de foto onder ziet u hoe wethouder Louw Jan Zwagerman van Medemblik het prachtige exemplaar van het Medenblicker Scharre-zoodtje overhandigt aan Roy Ho ten Soeng, voorzitter van de stichting Vrienden van het Westfries Archief.