Studiezaal weer open vanaf 2 juni

Vanaf dinsdag 2 juni kunt u weer onderzoek doen in het Westfries Archief. De inrichting van de studiezaal is aangepast om u op een veilige manier te kunnen ontvangen. Daarbij gelden enkele spelregels.
Lees meer...

Het Westfries Archief wil graag het tijdsbeeld van Westfriesland in Coronatijd vastleggen. Helpt u ons mee? Lees meer...

Agenda

<< Augustus 2020 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
1112131516
181920212223
24252627282930
31      
 

Sinterklaas in het Westfries Archief

24 oktober 2013

Inmiddels alweer een paar jaar geleden stelde het Sint Nicolaas Genootschap ons een vraag over de intocht van Sinterklaas in Hoorn in 1964: wie speelde toen Sinterklaas? Het antwoord kwam onlangs binnen van de man die in 1964 de rol van Zwarte Piet voor zijn rekening nam: de heer Johan van Doorn. Volgens hem werd Sinterklaas dat jaar gespeeld door Adri van Oorschot.

Sinterklaas 1981 in Hoorn
Intocht van Sinterklaas in Hoorn in 1981. Rechts wethouder en loco-burgemeester A. Sijm.

De Sinterklaas-traditie is al oud. In bronnen uit de late Middeleeuwen hebben onderzoekers vermeldingen gevonden van schoentjes zetten in kerken. De opbrengst was bestemd voor de armen. Sinterklaas als de kindervriend van de pakjesavond ontstaat pas in de twintigste eeuw, terwijl de figuur van Zwarte Piet als zijn hulpje uit de negentiende eeuw stamt. De Sinterklaas-traditie is door de eeuwen heen dus sterk veranderd en zal zich blijven aanpassen aan omstandigheden en behoeften.

Uiteraard komt Sinterklaas ook in het Westfries Archief in de bronnen voor. Een zeer oude vermelding is te vinden in de archieven van Obdam. Van begin december 1552 dateert een aantekening dat de plaatselijke rechtbank vergaderde op de maandag vóór “Sint Heer Claes”. Er staat niet bij of Sinterklaas in Obdam op een bijzondere manier werd gevierd. Maar blijkbaar was de naamdag wel algemeen bekend.
sint heer Claes detail
Onder andere vanwege enkele afkortingen is de originele tekst moeilijk te lezen. Er staat: "Man[daechs] v[oer] Sint Heer Claes".